Militairen herstellen orde na beving
De autoriteiten in Chili zetten alles op alles om de orde te herstellen in de gebieden die het zwaarst zijn getroffen door de aardbeving van afgelopen weekeinde. In Concepción, de tweede stad van het land, is het uitgaansverbod uitgebreid tot 18 uur per dag om een einde te maken aan de plunderingen.
In nog drie andere steden is een avondklok ingesteld. Het uitgaansverbod is sinds zondagavond van kracht wegens plunderingen die uitbraken na de zware aardbeving. Het leger patrouilleert door de straten om de orde te handhaven.De Chileense regering maakte dinsdag bekend dat het 14.000 militairen naar het rampgebied heeft gestuurd. Volgens president Michelle Bachelet is de situatie in Concepción inmiddels onder controle. „We zullen geen criminele daden meer accepteren. De beelden uit Concepción waren eenvoudigweg niet acceptabel en we zullen er alles aan doen om de wet te handhaven", aldus het staatshoofd.
Het dodental van de aardbeving en de daaropvolgende tsunami is opgelopen tot 795. Het zou kunnen stijgen tot boven de duizend. Dat heeft generaal Bosco Pesse, die de hulpoperatie leidt in het gebied waar ongeveer 250.000 mensen wonen, dinsdag gezegd in de plaats Talac.
Circa 1,5 miljoen woningen zijn beschadigd geraakt door de beving, die een kracht had van 8,8 op de schaal van Richter en een reeks naschokken. Het epicentrum lag 115 kilometer ten noorden van Concepción en 325 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago.
Woningen, ziekenhuizen, de watervoorziening, elektriciteitsleidingen en wegen en bruggen in het rampgebied werden verwoest of raakten beschadigd. Verzekeraars verwachten dat het herstel van de schade meer dan 10 miljard euro gaat kosten.
De hulptransporten richting de zwaarst getroffen regio’s zijn inmiddels op gang gekomen. Chili heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton bracht dinsdag een kort bezoek aan Santiago. Ze overhandigde twintig satelliettelefoons aan de autoriteiten. Later volgt nog meer hulp vanuit de Verenigde Staten.
Nederland stelt via het Internationale Rode Kruis 300.000 euro beschikbaar voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Chili, zo meldde demissionair minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken dinsdag. Het is nog onduidelijk of er Nederlanders om het leven zijn gekomen door de aardbeving en de tsunami.