Rijkswaterstaat meet omvang golven Waddenzee
Rijkswaterstaat gaat de komende tien jaar onderzoek verrichten naar de omvang van de golven in de Waddenzee.
Dat heeft een woordvoerder maandag bevestigd. De onderzoekers brengen dit najaar in het Amelander Zeegat elf meetpunten aan. Deze meten de hoogte van de golven bij hoge windsnelheden.
Rijkswaterstaat heeft bij standaardmetingen op open zee geconstateerd dat de golven de laatste jaren breder en hoger zijn geworden. Onderzoek moet nu uitwijzen of dit ook voor de kust het geval is, en wat de oorzaak daarvan kan zijn.
Rijkswaterstaat is vooral benieuwd naar de omvang van de golven tijdens windkracht 9 of hoger. Omdat dit in Nederland nauwelijks voorkomt, gaat het onderzoek tien jaar duren. De kosten bedragen 50 miljoen euro.
Met de uitkomsten van het onderzoek kijkt Rijkswaterstaat of de zeewering voor de Groningse en Friese kust nog voldoende op sterkte is.
De uitkomsten van het onderzoek gelden volgens Rijkswaterstaat ook voor de Zeeuwse kust. Volgens de onderzoeksinstantie zijn de wateren in het noorden en in Zeeland vergelijkbaar. Het gaat om overgangsgebieden van rivieren naar zeeën toe, waar de samenstelling van de bodem snel verandert.