„Eerst als kerk naam maken”
De kerk heeft nieuwe kansen in een totaal seculiere maatschappij, meent ds. C. M. van Loon optimistisch. „Het christelijk geloof kan een optie zijn voor hen die er tot nu toe niets mee hebben.”
Ds. Van Loon is initiator van allerlei activiteiten in de Capelse wijk Schollevaar. „In deze wijk zijn veel mensen komen wonen die God niet kennen. Het is een soort zendingssituatie. Een zendeling wint het vertrouwen van de bevolking door ook zaken als onderwijs, ziekenzorg en landbouwtaken op zich te nemen. Iets dergelijks willen wij eveneens.” Van de predikant verschijnt volgende maand een boek over missionaire aanwezigheid van kerken in hun dorp of stadswijk.De kerk in Schollevaar werd de plaats waar nieuwe bewoners in de wijk welkom geheten worden, een initiatief waaraan de burgerlijke gemeente meewerkt. Vrijwilligers van de kerk bemannen zes dagdelen per week de wijkwinkel en helpen wijkbewoners met allerlei voorkomende dingen.
Voor ds. Van Loon bieden deze activiteiten kansen om, als het uitkomt, over de kerk te vertellen. „We willen laten zien dat we het goede met de wijk voor hebben. Het helpen van mensen met het invullen van belastingformulieren is geen gelegenheid om het Evangelie te brengen. Het is wel een manier om betrokkenheid en bewogenheid te uiten. We hopen dat er zo een welwillend klimaat in de wijk ontstaat waarin het Evangelie ter sprake kan komen. Als de kerk een goede naam heeft in de buurt, is ze het eerste aanspreekpunt als mensen vragen hebben over het geloof.”
Niet dwingen
Ds. Van Loon wil eerlijk te zijn. Iedereen mag van hem weten dat de kerk ernaar verlangt dat mensen tot bekering komen, maar het spreken over God moet wel op het goede moment gebeuren: als wijkbewoners er zelf om vragen.
Zij moeten volgens ds. Van Loon vrijheid hebben. „Jezus deed niet aan koppelverkoop. Hij deed wel een appel op mensen, maar liet hen vrij als Hij hen geholpen had. Liefde dwingt niet. Mensen zijn juist eerder geneigd om de boodschap aan te nemen als je hen de ruimte biedt.”
De missionair predikant meent dat veel meer mensen met het geloof bezig zijn dan velen denken. De ervaring heeft hem geleerd dat ongeveer 10 procent van de mensen geloofsvragen heeft. Voor een wijk met zo’n 15.000 inwoners komt dat neer op 1500 mensen. In de loop van de afgelopen elf jaar hebben ruim honderd wijkbewoners de oriëntatiecursus christelijk geloof gevolgd. Van hen hebben tien à vijftien personen geloofsbelijdenis afgelegd en zijn toegetreden tot de kerk. Het totaal aantal toetreders en herintreders in de kerk schat ds. Van Loon op 75.
Eenvoudig preken
„Een kerk moet altijd blijven vergaderen”, merkt hij met een lachje op. Hij bedoelt ermee dat het belangrijk is nieuwkomers vast te houden. Een aantal jaren geleden besefte de predikant nog niet dat afbrekende krachten sterk kunnen zijn. „De grootste vergissing is te denken dat nieuwelingen vanzelf bij de gemeente blijven horen. Niets is minder waar. Ook al zijn ze nog zo vastbesloten, er kan een moment komen dat ze teleurgesteld raken in God of in de gemeente. Daarom is aandacht geven, eenvoudig preken en mensen aanvoelen heel belangrijk. We moeten lijken op Jezus, de grote Herder van de kudde, Die zorgt voor afdwalende schapen.”
Voor de toekomst is hij optimistisch. „In een samenleving waar het christelijk geloof niet vanzelfsprekend is, kan het bij jongeren weer een optie worden. De Heere maakt een nieuw begin. En als de tijd voor christenen moeilijker wordt, dan geldt dat we teruggaan naar de gewone situatie van het lijden dat Christus heeft voorspeld.”
Ds. Van Loon: Kerk moet er zijn voor de buurt
”Kerk voor de buurt”, zo heet het jongste boek van ds. C. M. van Loon. De predikant uit Capelle aan den IJssel pleit voor allerlei activiteiten om de kerk in de buurt bekend te maken.
Het boek is bedoeld als een verantwoording voor het doen van missionair werk. Maar het is ook een praktische gids. Zo kan de kerk meer bekendheid krijgen door verschillende activiteiten te organiseren, zoals een avond voor nieuwe wijkbewoners, een inloopochtend of een foto-expositie voor bruidsparen.
Ds. Van Loon geeft ook tips om mensen met geloofsvragen te helpen. Zo kan een kerk een kerstdienst organiseren of een schoolexcursie naar de kerk. Leidende principes zijn hem liefde, transparantie, vrijheid, onbevangenheid, gastvrijheid, dienstbaarheid „en een lange adem.”
De presentatie van ”Kerk voor de buurt” heeft plaats tijdens een minisymposium in Amersfoort op 27 maart.