Smeergeldaffaire verdeelt Italië
Een reeks corruptiezaken maakt de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zenuwachtig. Zijn populariteit daalt scherp terwijl er nieuwe verkiezingen op stapel staan.
Twee op de drie Italianen denken volgens een peiling dat hun land aan de vooravond staat van een omvangrijk smeergeldschandaal, vergelijkbaar met de smeergeldaffaire die in 1992 onder meer leidde tot het verdwijnen van bijna de gehele politieke top. Uit een representatieve steekproef van de onderzoeksinstelling Eurispes blijkt dat 92 procent van de Italianen meent dat corruptie diep geworteld is in hun samenleving. Deze vermoedens worden gestaafd door onder meer de jaarlijks afglijdende positie van Italië op de ranglijst van Transparency, die landen onderzoekt op de aanwezigheid van corruptie (Italië is nummer 63, twee jaar geleden stond het 21 plekken hoger).De Italiaanse Rekenkamer meldde vorige week dat de corruptie vorig jaar met 229 procent is toegenomen. Bij de opening van de juridisch jaar afgelopen woensdag zei het hoofd van de Rekenkamer van het gewest Latium dat „corruptie de kanker is van onze samenleving.”
Sinds begin deze maand wordt de ene na de andere corruptiezaak aan de oppervlakte gebracht. Halverwege de maand werd een Milanees gemeenteraadslid op heterdaad betrapt toen hij 5000 euro aan steekpenningen incasseerde van een ondernemer die een bouwvergunning nodig had. De president van de Noord-Italiaanse provincie Vercelli werd tijdens een soortgelijk vergrijp eveneens betrapt.
Op 10 februari werden vier personen gearresteerd die van plan waren grote openbare aanbestedingen onderhands te verkrijgen. Onder leiding van Angelo Balducci, het hoofd van de ministeriële Hoge Raad voor Openbare Werken, werden over en weer gunsten verleend.
Deze week werden 56 mensen opgepakt die betrokken zijn bij wat het openbaar ministerie „de omvangrijkste fraudezaak in de Italiaanse geschiedenis” noemt. In dezelfde zaak is de parlementariër Nicola Di Girolamo uit Berlusconi’s partij ervan beschuldigd „hoofd van een georganiseerde misdaadorganisatie” te zijn.
Berlusconi staat onder druk, zeker nu blijkt dat zijn populariteit in snel tempo daalt en er in maart regionale verkiezingen worden gehouden. Om het tij te keren werkt de regering –nog zonder veel succes– aan een wet die de corruptie moet beteugelen. Berlusconi heeft deze week verklaard dat aan de verkiezingen alleen kandidaten van onbesproken gedrag mogen meedoen.
Tegenover de anticorruptiewet staat echter een wet, die Berlusconi ook voorbereidt, om het afluisteren van verdachten door justitie in te perken. Bovendien wordt morgen de laatste in een reeks van corruptieprocessen tegen Berlusconi herstart.
De regeringspartijen ontkennen dat er sprake is van grootschalige corruptie. Berlusconi zei woensdag dat corruptie wel voorkomt, maar niet op grote schaal. De centrumlinkse media zijn het daarmee niet eens.