De borderlinegids
„Ik voel me rot, maar denk niet dat je iets voor me kunt betekenen”, of „Jij was de enige die ik echt kon vertrouwen en nu laat jij me ook al vallen.”
Zulke uitingen zijn kenmerkend voor patiënten met een borderlinestoornis. Voor familieleden en vrienden zijn zulke uitspraken vaak heel verwarrend. Ze kunnen er zich ook schuldig door voelen. De Amerikaanse tekstschrijver en pr-adviseur Randy Kreger schreef een gids om bij tegenstrijdige emoties en wisselende stemmingen van een borderlinepatiënt overeind te blijven. Eerder publiceerde hij met de psychotherapeut Paul Mason ”Leven met een borderliner”.”De borderlinegids” geeft brede informatie over de borderlinestoornis. Terecht is er aandacht voor biologische factoren. Wat ontbreekt is een beschrijving van de borderlinestoornis als hechtingsstoornis, terwijl daar de laatste jaren juist veel aandacht voor is.
De auteur daagt naastbetrokkenen die vanwege de borderlineproblematiek klem komen te zitten uit de eigen motieven onder ogen te zien. Hij wijst op oplossingen, ook als de situatie uitzichtloos lijkt. Het is goed dat naastbetrokkenen hoop wordt geboden. Zij lijden immers onder de borderlinestoornis van een familielid of vriend. Er worden concrete adviezen gegeven om bij woede niet terug te razen en om uit de spiraal van schaamte en schuld te komen. Bovendien kunnen zij bijdragen aan herstel door niet in de valkuil van de ingewikkelde communicatie met de patiënt te vallen. Wie nog niet over deze informatie beschikt, kan goed bij dit boek terecht.
De borderlinegids. Omgaan met een borderlinestoornis, Randi Kreger;uitg. Nieuwezijds, Amsterdam, 2010; ISBN 978 90 5712 298 9; 285 blz.; € 22,95.