Economie

IJsland verwerpt bod over Icesave

IJsland heeft een voorstel van Nederland en het Verenigd Koninkrijk over de omgevallen internet–spaarbank Icesave verworpen. Dat zei de IJslandse minister van Financiën Steingrimur Sigfusson maandagavond. Hij verwacht verdere gesprekken met de twee landen.

AFP/ANP
22 February 2010 21:46Gewijzigd op 14 November 2020 09:56
DEN HAAG - De IJslandse minister van Financiën Steingrimur Sigfusson. Foto EPA
DEN HAAG - De IJslandse minister van Financiën Steingrimur Sigfusson. Foto EPA

Demissionair minister Bos (Financiën) was samen met de Britten bereid IJsland tegemoet te komen bij de aflossing van de schulden die zijn ontstaan door het omvallen van Icesave. Bos maakte maandag in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat een definitief bod is neergelegd bij Sigfusson.De ondergang van Icesave dupeerde veel Nederlandse en Britse spaarders. Nederland en Groot–Brittannië leenden IJsland samen 3,8 miljard euro om de spaarders tegemoet te komen. Nederland en Groot–Brittannië stellen voor dat IJsland voor 2009 en 2010 geen rente betaalt. Daarnaast wordt de rente op het geleende bedrag variabel gemaakt. In de eerdere afspraken gold een vast rentepercentage van 5,5 procent. Met een variabele rente zou IJsland uiteindelijk goedkoper uit moeten zijn.

Bos heeft steeds gezegd dat hij het geleende bedrag terug wil krijgen met een redelijke rentevergoeding. Daarnaast is het niet de bedoeling van Nederland om IJsland met onoverkomelijke problemen op te zadelen.

Veel IJslanders vinden het onterecht dat zij moeten opdraaien voor het falen van bankiers op het eiland. Onder druk van maatschappelijk protest weigerde de IJslandse president eerder de terugbetalingsregeling die met Nederland en Groot–Brittannië al was afgesloten, te tekenen. Op 6 maart is er een referendum gepland over de kwestie.

Sigfusson zei maandag eerder op de dag dat hij verwacht dat de gesprekken met Nederland en Groot–Brittannië voor 6 maart succesvol kunnen worden afgerond. „Op een aantal punten moet meer worden uitgewerkt en we hebben het gevoel dat deze kunnen worden uitgewerkt in directe onderhandelingen”, aldus Sigfusson. „Het doel is om de pijn met betrekking tot het terugbetalen te verlichten”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer