Binnenland

Hoogendam mag zich verzetten tegen vonnis

De Nederlandse oorlogsmisdadiger D. Hoogendam (79) mag zich verzetten tegen het doodvonnis dat hij in 1950 kreeg opgelegd door de bijzondere strafkamer van de rechtbank van Assen. Dat heeft dezelfde rechtbank in Assen gisteren beslist. Het vonnis van Hoogendam is overigens al omgezet in een levenslange celstraf.

ANP
24 October 2001 11:10Gewijzigd op 13 November 2020 23:14

Hij kreeg zijn straf wegens landverraad en oorlogsmisdaden. Als zijn verzetsprocedure slaagt en Hoogendam weet een nieuwe rechtszaak af te dwingen, dan is er een goede kans dat de oorlogsmisdadiger zijn straf ongedaan kan maken.

Eerder liet persofficier E. Lakamp namelijk weten dat de kans groot is dat het openbaar ministerie tijdens een nieuwe rechtszaak niet ontvankelijk wordt verklaard voor het vervolgen van Hoogendam. Dat komt omdat de misdaden waarvoor hij verantwoordelijk wordt gehouden dan zijn verjaard. Ook officier van justitie D. ten Boer ziet in dat de kans bestaat dat de feiten als verjaard worden beschouwd. Mocht het volgens de officier wel tot een inhoudelijke behandeling komen, dan ziet hij nieuwe drempels opdoemen, bijvoorbeeld het niet kunnen vinden van getuigen die nog in leven zijn.

Lagere straf
Advocaat R. Speijdel, de Nederlandse raadsman van Hoogendam, reageert zeer verheugd op de beslissing van de rechtbank. De raadsman sluit niet uit dat als het toch nog tot een inhoudelijke behandeling komt, hij getuigen gaat oproepen. Speijdel verwacht dat zijn cliënt in ieder geval een lagere strafmaat krijgt opgelegd omdat Hoogendam zich volgens hem alleen schuldig heeft gemaakt aan verscheidene eenvoudige mishandelingen. Hiervoor kun je volgens de raadsman volgens de huidige wetgeving geen levenslang krijgen.

In april werd duidelijk dat de Nederlandse oorlogsmisdadiger in de gemeente Ringgau in de Duitse deelstaat Hessen woont. Journalisten van De Telegraaf spoorden hem daar op. Het OM liet daarop op 12 mei het vonnis van Hoogendam door zijn vrouw betekenen. Daarmee werd hij officieel op de hoogte gesteld van de straf die hem in 1950 is gegeven. Dat gaf hem het recht om een verzetsprocedure aan te spannen tegen die veroordeling.

Hoogendam werd bij verstek veroordeeld, omdat hij voor het proces in 1946 uit een gevangenenkamp was ontsnapt. Hij bleef tot april dit jaar onvindbaar. De oud–SS’er was volgens de rechtbank verantwoordelijk voor de dood van een onbekend aantal Nederlanders. Historicus A. Metselaar zegt dat Hoogendam in de oorlog een schrikbewind in de omgeving van Hollandscheveld voerde, samen met de onlangs in Spanje overleden oorlogsmisdadiger Auke Pattist. Ook zou hij met zijn kompaan Pattist naar schatting 150 Joden en verzetsstrijders aan de Duitsers hebben verraden.

De Nederlander vestigde zich na zijn ontsnapping in het Duitse Ringgau. Hij nam de valse naam Dieter Hohendamm aan. De Nederlandse oorlogsmisdadiger probeert met het aanspannen van de verzetprocedure een nieuwe rechtszaak af te dwingen. Daarin kan hij proberen onder zijn straf uit te komen. De straf die in 1950 is opgelegd, kan niet verjaren.

De kans dat Duitsland Hoogendam aan Nederland gaat uitleveren als zijn veroordeling van kracht blijft, lijkt klein. Het land levert geen eigen onderdanen uit. Hoogendam is inmiddels Duits staatsburger.

De rechtbank in Assen buigt zich 27 november opnieuw over de verzetsprocedure.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer