Lokale partijen dagvaarden staat
De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG) dagvaardt de Staat der Nederlanden. De belangenvereniging voor lokale partijen stelde zondag dat ze door het Rijk wordt achtergesteld omdat ze in tegenstelling tot landelijke politieke partijen geen geld krijgt op grond van de Wet subsidiëring politieke partijen.
Lokale partijen voeren hun campagnes uit eigen middelen, terwijl afdelingen van landelijke partijen geld uit Den Haag krijgen. „De ongelijke kansen op lokaal niveau worden hierdoor verscherpt”, aldus de VPPG gisteren.De belangenvereniging strijdt al jaren voor gelijke behandeling, maar krijgt volgens voorzitter Fons Zinken geen voet aan de grond. „Daarom rest ons nu slechts een gang naar de rechter.”
Een studie van de Maastrichtse professor Tak vormt de basis voor de procedure. Tak concludeert dat de subsidieregeling in strijd is met een aantal grondrechten.
Een calimerogevoel is de lokale partijen niet vreemd. Al jaren is de overvleugeling van de lokale politiek door landelijke thema’s de lokalen een doorn in het oog. Als klap op de vuurpijl viel het kabinet afgelopen weekend, anderhalve week voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart.
Waren de lokalen al in geen enkel lijsttrekkersdebat vertegenwoordigd, sinds zaterdag gaat de publieke discussie alleen nog over de val van het kabinet.
VPPG-secretaris Hans van Agteren is optimistischer. Als lijsttrekker van Burgerbelangen in Enschede voerde hij zaterdag campagne in zijn stad. „De mensen zijn het gekrakeel aan het Binnenhof zat. Als lokale partij krijgen wij juist nu veel steun.”
De dagvaarding is ondertekend door Leefbaar Rotterdamlijsttrekker Pastors en dertien andere lokale politici. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) steunt de VPPG en heeft er bij de minister op aangedrongen lokale en landelijke partijen gelijk te behandelen.
De VPPG vertegenwoordigt ongeveer 200 lokale politieke partijen. Het gaat om partijen die actief zijn in een gemeente en geen afdeling zijn van een landelijke partij. Volgens de partijen zijn ze beter dan de landelijke partijen in staat om de lokale belangen van hun gemeente te behartigen.