Buitenland

Niger kalm na staatsgreep

NIAMEY/ADDIS ABEBA (ANP/AFP/RTR) – Na de militaire staatsgreep in Niger leek vrijdag de rust teruggekeerd in de hoofdstad Niamey. Internationaal is met gemengde gevoelens gereageerd op de coup in het straatarme maar grondstofrijke land ten zuiden van de Sahara.

19 February 2010 19:47Gewijzigd op 14 November 2020 09:55
NIAMEY – Na de militaire staatsgreep in Niger leek vrijdag de rust teruggekeerd in de hoofdstad Niamey. Internationaal is met gemengde gevoelens gereageerd op de coup in het straatarme maar grondstofrijke land ten zuiden van de Sahara. Foto EPA
NIAMEY – Na de militaire staatsgreep in Niger leek vrijdag de rust teruggekeerd in de hoofdstad Niamey. Internationaal is met gemengde gevoelens gereageerd op de coup in het straatarme maar grondstofrijke land ten zuiden van de Sahara. Foto EPA

De voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie, de Gabonees Jean Ping, zei de ontwikkelingen met bezorgdheid te volgen. Hij pleitte voor een snelle terugkeer naar een normale situatie. Ook de Economische Gemeenschap van West–Afrikaanse Staten veroordeelde de coup.De organisatie had Niger vorig jaar nog geschorst als lidstaat uit protest tegen het ondemocratische beleid van president Mamadou Tandja, die bij de coup werd afgezet. Een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken suggereerde dat Tandja de coup aan zichzelf te danken heeft.

Het leger had donderdag na gevechten rond het presidentieel paleis aan de oevers van de rivier Niger de omstreden president opzijgeschoven. De grondwet is volgens couppleger majoor Salou Djibo buiten werking gesteld.

De staatsgreep was de vierde sinds Niger in augustus 1960 van Frankrijk onafhankelijk werd. Tandja zou in een legerkazerne net buiten Niamey worden vastgehouden.

De coupplegers noemen zichzelf de Opperste Raad voor Herstel van Democratie en willen van Niger naar eigen zeggen een voorbeeld maken van democratie en goed bestuur. Tandja (71) was meer dan tien jaar aan de macht. Hij raakte internationaal geïsoleerd toen hij vorig jaar het parlement en het constitutioneel hof ontbond.

De zwaarbewapende eenheid van majoor Djibo speelde een cruciale rol bij de staatsgreep. Volgens een Franse diplomaat deed ook Tandja’s eigen presidentiële garde mee aan de coup, die aan zeker drie mensen het leven zou hebben gekost.

De nieuwe militaire regering plaatste rond regeringsgebouwen in Niamey tanks en trucks met militairen en machinegeweren. Enkele lichtgewapende soldaten patrouilleerden door de stad. Banken, scholen en supermarkten waren vrijdag gewoon open.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer