„Bestand christenen en moslims Sulawesi”
Christenen en moslims op het Indonesische eiland Sulawesi zouden donderdagmorgen een akkoord hebben bereikt dat het al drie jaar durend religieus geweld moet beëindigen. Dat meldde een lokaal televisiestation.
De onderhandelingen tussen beide groepen hebben plaats op een strengbewaakte plek op Zuid-Sulawesi. SCTV berichtte daarvandaan dat de overeenkomst later op de dag naar buiten zou worden gebracht.
Het televisiestation meldde dat de overeenkomst onder meer inhoudt dat beide partijen beloven de vrede rond de explosieve stad Poso op Centraal-Sulawesi te bewaren. Plegers van geweld zullen voor het gerecht worden gedaagd. Ondanks de dood van duizend mensen tijdens religieus geweld in de afgelopen drie jaar rond Poso zijn slechts enkele daders opgepakt.
Op diverse andere roerige plaatsen in Indonesië laaide gisteren het geweld weer op. Het verzet in Aceh schoot vanmorgen een landend transportvliegtuig van het Indonesische leger in brand. Alle 93 inzittenden van de Hercules C-130 bleven ongedeerd. Het incident had plaats bij het vliegveld van Lhokseumawe. Een legerwoordvoerder zei dat het toestel op de landingsbaan in brand vloog. Bemanning en passagiers konden net op tijd wegkomen.
Lhokseumawe ligt in het noordoosten van Aceh, waar rebellen van het GAM voor onafhankelijkheid strijden. Rebellenwoordvoerder Amri Abdul Wahad zei dat het vliegtuig was beschoten omdat het Indonesische leger versterkingen aanvoert in de regio. „We hebben bij deze operatie 150 man ingezet”, aldus Wahad, die zei dat verdere acties zullen volgen als Jakarta troepen blijft sturen. Wahad wilde niet zeggen wat voor wapens de rebellen bij hun aanval hadden gebruikt.
De militaire woordvoerder maakte tevens bekend dat er de afgelopen twee dagen elders in de provincie zeven doden waren gevallen bij confrontaties tussen het leger en de opstandelingen.
Papoea
Bij gevechten tussen twee stammen in Papoea Nieuw-Guinea zijn de afgelopen vijf dagen ten minste 31 mensen om het leven gekomen. De ongeregeldheden braken uit nadat leden van het Tugumap-volk vijftig huizen en hutten in een dorp van de Ujimap nabij de stad Mendi in brand hadden gestoken, aldus de staatsradio gisteren. Daarna zou het tot schietpartijen zijn gekomen tussen beide stammen. De veiligheidstroepen is het tot nu toe niet gelukt de rivaliserende partijen te kalmeren. Als oorzaak van het geweld worden politieke geschillen genoemd.