Vertaling vertraagt proces Boere
De vertaling van de verhoren van voormalig SS’er Heinrich Boere in 1946 en 1947 door de Nederlandse politie was te laat klaar. Dat leidde vrijdag tot een nieuwe vertraging in het proces tegen de Nederlandse oorlogsmisdadiger in Aken.
Boere werd in Nederland ter dood veroordeeld wegens de dood op drie Nederlanders in 1944. Maar de oorlogsmisdadiger wist naar Duitsland te vluchten. De Duitse justitie probeert hem nu alsnog voor deze moorden te laten berechten. Maar tegen hem loopt inmiddels ook een verzoek van de raadslieden van de nabestaanden van zijn slachtoffers om zijn rol bij het oprollen van het verzet in het Limburgse Helden–Panningen te onderzoeken. Daarbij zou Boere zeven mensen willens en wetens de dood hebben ingejaagd.Het draaide vrijdag om verhoren van drie voormalige NSB’ers, onder wie Boere, die in 1944 het verzet in het Limburgse Helden–Panningen aan de Duitsers hebben verraden en overgeleverd. De verhoren door de Nederlandse politie in 1947 van Boeres collega–nazi’s Herman Lebbink en Jan Roseboom waren vrijdag klaar en konden door rechter Gerd Nohl worden voorgelezen. Maar uitgerekend het verhoor uit die tijd van Boere zelf was niet tijdig vertaald. Die vertaling kreeg de rechtbank pas vrijdagochtend. Dat vond de verdediging van Boere te laat om al op te kunnen reageren.
Lebbink, Roseboom en Boere waren in 1944 lid van de Landwacht van de NSB, toen ze op last van de SD moesten infiltreren in het verzet in Helden–Panningen. Uit de verhoren van Roseboom en Lebbink bleek precies hoe dat in zijn werk ging. Boere speelde volgens deze twee voormalige NSB’ers een belangrijke rol bij het verraden van onderduikers en verzetslieden. Uiteindelijk werden door toedoen van het drietal 52 mensen opgepakt, van wie er minstens zeven onder gruwelijke omstandigheden in concentratiekampen of tijdens „Arbeitseinsatz" stierven.
Volgende week dinsdag leest de rechtbank het vertaalde verhoor van Boere voor over diens rol in Helden–Panningen. Dan zullen zijn advocaten daar ook een weerwoord op geven, kondigde één van hen, Matthias Ramelow, vrijdag aan.
Raadsman Detlef Hartmann van de nabestaanden van de door Boere vermoorde Teun de Groot liet vrijdag nog weten dat zijn cliënt op woensdag 24 maart bij het vonnis van de rechtbank aanwezig zal zijn.