„Predikanten te negatief over internet”
Één klik met de muis en duizenden pagina’s van theologische schrijvers als Erskines, Kohlbrugge, Boston, Watson, Gray, Lamain en Huntington ontvouwen zich voor de lezer. Huib Westerbeke uit Borssele beheert ruim tien jaar de website De Evangelist (theologienet.nl), zijn neef René stak deze recent in een geheel nieuw jasje. „De teksten zijn parels in de beerput van internet.”
Huib Westerbeke, woonachtig in Borssele en lid van de Gereformeerde Gemeenten, staat aan de oorsprong van de website. Hij had een website van zijn bouwbedrijf opgezet en „er was nog ruimte over”, zo vertelt hij op zijn zaak in Middelburg. Zo kwam hij op de gedachte om geestelijke lectuur erop te zetten.Bijgestaan door zijn broer, die boekhouder van zijn bedrijf is, zette hij een schat aan literatuur op de website over onderwerpen als exegese, dogmatiek, kerkrecht, archeologie en Bijbelse geschiedenis, maar ook preekschetsen en catechismusverklaringen. Er is een project onder handen om bijna al de geschriften van Kohlbrugge te digitaliseren. De site, die de wervende titel De Evangelist heeft, biedt ook veel informatie over de geschiedenis van de Reformatie in Zeeland en Vlaanderen.
Reacties
De reacties op de teksten zijn overweldigend, vertelt Huib. „Jonge mensen kwamen in aanraking met oudvaders, en ze ontdekten dat die heel toegankelijk zijn. Oudvaders hadden het imago van stoffige boeken in oude druk, maar nu zagen jongeren heldere teksten. Jonge mensen lezen snel van het scherm.”
De beide Westerbekes zien in tal van landen een leeshonger naar goede boeken. Het duidt op een beginfase van geestelijke belangstelling, stelt Huib. René (35) signaleert bij jongeren veel geestelijke vragen. „Zij denken vaak zwart-wit en zoeken vooral naar duidelijke identificatiefiguren, mensen die authentiek zijn. Dat geluid herkennen ze ook in de werken van oude schrijvers.”
René werkt in Roemenië voor een hulpverleningsinstantie en is met een Roemeense getrouwd. Hij is lid van de Hongaarse Gereformeerde Kerk. „Het is een brede volkskerk, waarin de diversiteit groot is. Ik herken me daarom in de taal van de oudvaders die de neiging hebben om krachtig tot de kern van het Evangelie te komen.”
Huib geeft in het Zeeuws onverbloemd zijn mening over predikanten die zichzelf als „nachtpitjes” vergelijken met de oudvaders, maar die ze toch meest ongelezen laten. „Waarom lezen ze deze dan niet? Het lijkt wel of ze meer licht hebben dan de oudvaders.”
Een belangrijk aandachtspunt van de website is de toekomst van Israël, goed voor een aparte rubriek. Centrale gedachte zijn de vele onvervulde profetieën die met name bij oudvaders leefden, aldus Huib. „Het onderwerp is niet zomaar een liefhebberij, maar de kerk én de wereld zijn met de bekering van Israël gebaat.”
Zegen
De Westerbekes zien de zegen van internet. „Ik begrijp niet dat predikanten zo negatief doen over internet”, zegt Huib. „Het is zeker voor jongeren niet meer de vraag of je internet hebt, maar hoe je het gebruikt en wat je ermee doet. De aarde is toch des Heeren? Ik zit te denken om ook een pagina van onze site toe te voegen op Hyves en Facebook. We moeten veel meer insteken bij de verantwoordelijkheid, ook van de ouders ten aanzien van de kinderen. We zijn zo vroom dat we vaak tien jaar achter de ontwikkelingen aanlopen.”
Het aanbod van boeken is zo groot dat de site ruim 1 gigabyte beslaat. Het aantal boeken groeide zo snel dat er een stichting nodig was, onder de naam Gihonbron, om een en ander zorgvuldig te beheren. Ook zijn sponsors nodig om het werk te continueren. Vorig jaar waren er 73.000 bezoekers.
René, bouwkundig tekenaar en maker van websites, heeft de site nu ingedeeld met overzichtelijke links en rubrieken die nu voorzien zijn van zoekfuncties. Ook is het duidelijker geworden welke nieuwe documenten erbij zijn gekomen.
De reacties op de site komen uit de gehele gezindte. Predikanten gebruiken de site voor hun preken, scholieren om hun werkstukken te maken, bijvoorbeeld de boeken van W. Westerbeke over Bijbelse dieren, vogels en engelen, publicaties die regelmatig de top tien van de site halen. „Ook geestelijke vragen komen er van mensen die niet zo gauw hun ouders of predikanten hiervoor zullen benaderen”, stelt Huib.
Het gebeurt regelmatig dat ouderlingen preken lezen die van de website gehaald worden. Huib begint een beetje te gniffelen. „Men kopieert ze dan en voegt ze in een bestaand boek van de auteur. Zo is niet te zien dat ze van internet afkomstig zijn.”