Economie

Winst en reizigersgroei NS blijven achter

LEIDEN (ANP) – De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben het afgelopen jaar het bedrijfsresultaat en de winst meer dan zien halveren. Het resultaat kwam uit op 161 miljoen euro, tegen 328 miljoen euro een jaar eerder. Onder de streep hield de NS wel winst over, maar ook aanzienlijk minder dan een jaar eerder. De nettowinst daalde van 281 miljoen euro in 2008 tot 116 miljoen het afgelopen jaar. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf donderdag presenteerde.

18 February 2010 13:04Gewijzigd op 14 November 2020 09:54

De groei van het aantal reizigers bleef ook flink achter bij de doelstellingen van het kabinet om ieder jaar 5 procent meer reizigers in de trein te krijgen. De groei bleef steken op 0,8 procent. In 2008 groeide het aantal reizigers nog met 4,1 procent. President–directeur Bert Meerstadt van de NS voorspelde begin 2009 al dat de groei zou stagneren, als gevolg van de economische crisis. „NS verwacht ook volgend jaar een lage reizigersgroei", aldus het bedrijf. Dat zou vooral komen door de recessie en de daaraan gerelateerde oplopende werkloosheid.Verder ziet de NS, net als luchtvaartmaatschappijen, een verschuiving van de eerste klas naar de goedkopere tweede klas. „Bovendien wordt op de stations per klant gemiddeld minder besteed", aldus NS.

De daling van het bedrijfsresultaat is volgens de NS grotendeels toe te schrijven aan het verliesgevende resultaat op de hogesnelheidslijn van 106 miljoen euro. Zo zag de NS zich genoodzaakt 70 miljoen euro toe te voegen aan de stroppenpot om lagere reizigersaantallen op te vangen en de vertraagde oplevering van de hogesnelheidstreinen te compenseren.

NS Hispeed, de tak waar de hogesnelheidslijnen onder vallen, realiseerde wel een iets hogere omzet. „Maar er is sprake van een afname van het aantal internationale zakelijke reizigers". Ook de vastgoedpoot van de NS, NS Poort, draaide niet goed het afgelopen jaar. „Bij NS Poort zien wij dat de ontwikkeling en verkoop van onroerendgoedprojecten bijna tot stilstand is gekomen". Door het stopzetten van verschillende projecten moest 44 miljoen euro afgeboekt worden.

De omzet van de NS nam het afgelopen jaar toe met 8 procent tot bijna 4,6 miljard euro. Die stijging is vooral te danken aan overnames. De lasten kwamen ruim een half miljard euro hoger uit op dik 4,4 miljard euro. De Spoorwegen investeerden het afgelopen jaar 666 miljoen euro, voornamelijk in treinen. „Zo zijn er in 2009 grote aanbetalingen gedaan voor de bestelde hogesnelheidstreinen, dubbeldekkers en sprinters".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer