Bronckhorst zoekt andere energie
Kunnen de woningen in het historische stadje Bronckhorst op een milieuvriendelijker manier warm gestookt worden? Op die vraag proberen zo’n 25 studenten deze weken een antwoord te vinden.
Het zou toch wel een stunt zijn: het kleinste stadje van Nederland als eerste plaats in het land energieneutraal, mijmert Erik Mol, ambtenaar bij de gemeente Bronckhorst, op het fonkelnieuwe gemeentehuis in het Gelderse Hengelo. „Steden als Amsterdam en Apeldoorn willen bijvoorbeeld in 2020 of 2030 energieneutraal zijn, het zou mooi zijn als Bronckhorst eerder is.”Zo’n 25 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven buigen zich deze weken in samenwerking met een adviesbureau over de mogelijkheden om tot forse vermindering van de CO2-uitstoot bij de energievoorziening van woningen te komen. De gemeente Bronckhorst heeft enkele duizenden euro’s voor het onderzoek beschikbaar gesteld. „Wij laten ons graag verrassen”, zegt Mol, die namens de gemeente betrokken is bij het project. Voor 1 april moeten de studenten hun bevindingen op tafel leggen.
De onderzoekers moeten studeren op alternatieve manieren om energie op te wekken. „Bronckhorst ligt vlak bij de snelstromende rivier de IJssel. Je kunt bijvoorbeeld denken aan iets met energieopwekking door waterkracht.”
Een andere mogelijkheid is het gebruikmaken van bio-energie. „Boeren kunnen bijvoorbeeld energie opwekken door mestvergisting. Via een turbine zou elektriciteit voor woningen beschikbaar kunnen komen.”
Omdat het stadje Bronckhorst (zo’n 150 inwoners) een monumentale status heeft, zijn er grenzen aan inbreken op bebouwing. „De gemeente wil bijvoorbeeld geen windmolens in het stadje. Ook kun je niet zomaar zonnepanelen op de daken aanbrengen.” Wel zouden bijvoorbeeld boerderijen enkele kilometers buiten Bronckhorst kunnen worden voorzien van bijvoorbeeld zonnecollectoren, zodat op die manier woningen in het stadje zelf energie krijgen, oppert Mol.
De gemeente is niet van plan met geld over de brug te komen voor plannen om te komen tot een energieneutraal stadje. „Andere partijen zullen die maatregelen moeten financieren. Wel kunnen ze subsidies vragen.”
Bestaat het risico dat het in Bronckhorst blijft bij allerlei mooie bedoelingen? Erik Mol: „Plannen kunnen stranden op geldgebrek. Maar de tijd is nu wel rijp om ons op alternatieve energie te richten. Als gemeente stimuleren we dat.”