„Minder dan de helft gaat stemmen”
Minder dan de helft van alle stemgerechtigden (49 procent) zegt 3 maart absoluut te gaan stemmen. Nog nooit was er zo’n lage intentie om de gang naar het stemlokaal te maken, stelt onderzoeksbureau BMC in een steekproef naar het stemgedrag van de kiezer.
De meestgenoemde reden om niet te gaan stemmen is dat mensen geen interesse hebben. Ruim 20 procent van de mensen die niet de gang naar de stembus maken, weet niet op welke partij zij moeten stemmen.„Meer dan de helft van de mensen is niet of nauwelijks geïnteresseerd in de lokale politiek. Daarmee is de interesse in de lokale politiek ten opzichte van 2006 gedaald. Toen vond de helft van de mensen dit”, aldus de onderzoekers.
Als tijdens gemeenteraadsverkiezingen wordt gekozen, doen stemmers (42 procent) dat vooral op basis van landelijke afwegingen, 22 procent laat zijn stem bepalen door lokale overwegingen en 22 procent door zowel landelijke als lokale afwegingen.
Extreem rechtse partijen spelen geen rol van betekenis meer in de huidige politiek. Toch geven enkele vertegenwoordigers van die vooral in de jaren negentig spraakmakende partijen het niet op. Op enkele kieslijsten voor de raadsverkiezingen duiken zij weer op.
De Nederlandse Volks Unie (NVU) van voorman en Arnhemmer Kusters doet in Arnhem, Nijmegen, Overbetuwe en Heerlen mee. De NVU komt nog af en toe in het nieuws doordat de partij regelmatig demonstraties in het land organiseert.
De NVU komt tot genoegen van Kusters in de Kieswijzer van de gemeente Nijmegen naar voren als minder rechts dan bijvoorbeeld het CDA. „Mijn partij heeft namelijk veel linkse standpunten, al zijn wij tegen de multiculturele terreur”, zei hij. Opmerkelijke NVU-standpunten zijn onder meer doodstraf voor veroordeelde pedofielen en ontslag voor onbeschofte ambtenaren.
In Arnhem doet ook H. Selhorst weer een gooi naar het pluche met zijn nieuwe partij Gelderse Centrum Democraten. Selhorst zat voor de Centrum Democraten van 1994 tot 1998 in de Arnhemse raad, waar hij vooral opviel doordat hij er nooit was, niet zelden omdat hij weer een celstraf moest uitzitten wegens drugshandel. In 2002 en 2006 kreeg Selhorst een gevangenisstraf omdat hij stemmen van verslaafden ronselde in ruil voor geld en drugs. De belangrijkste verkiezingsleuze van de GCD is Vol is vol, zelfs overvol.
Eveneens een oude bekende is W. Vreeswijk, die met zijn Partij Vrij Utrecht op de kieslijst staat. Vreeswijk zat eerst voor de Centrumpartij, daarna voor de Centrum Democraten en ten slotte voor het door hem opgerichte Nederlands Blok in de gemeenteraad en heeft ook in de Utrechtse Provinciale Staten gezeten. Sinds 2000 is er weinig meer van hem vernomen. „Ik keek rond bij Leefbaar Nederland, de LPF en TON, maar zij brachten er weinig van terecht”, aldus de politicus.
Vreeswijk zegt aanwijzingen te hebben dat antifascisten het op hem hebben voorzien en krijgt sinds een week politiebescherming bij politieke optredens. Zijn partij staat voor harde aanpak van de criminaliteit en is tegen stijging van lokale woonlasten.
Minister Van der Laan van Integratie vindt dat politieke partijen geen verkiezingsposters in andere talen dan het Nederlands moeten ophangen. „Ik ben minister van Integratie en zeg voortdurend: het begint met taal. Politieke partijen hebben wat dat betreft een voorbeeldfunctie, die moeten niet zelf in een andere taal praten”, aldus Van der Laan in een gesprek met de NOS.
De afgelopen dagen ontstond ophef toen bleek dat verschillende partijen campagne voeren met posters en flyers in het Turks, Arabisch en andere vreemde talen.
Inwoners van de gemeente Oosterhout die een verkiezingsposter van de lokale partij Onafhankelijke Fractie achter hun raam plakken, maken kans op een mooi cadeau. Ze kunnen een plasma-tv, koffiezetapparaat, iPod of Wii-spelcomputer winnen. De partij wil zo op een goedkope manier aan publiciteit komen.