Dramatische winter voor werkgever
Sneeuw, sneeuw, sneeuw. Nederland werd de afgelopen tijd verschillende keren bedekt door een dikke laag sneeuw. Door de strenge vorst was het vaak ijzig koud. Mag een werkgever verwachten dat zijn werknemer altijd komt werken en zijn normale werkzaamheden in de buitenlucht uitvoert?
Voor werkgevers is deze winter dramatisch. Verschillende keren moest het werk worden neergelegd door de kou. Werknemers werden naar huis gestuurd vanwege onwerkbaar weer. De grond was te hard, de stenen waren te koud, het leggen van een fundering was onmogelijk.Moet een werkgever al de tijd dat er niet kan worden gewerkt doorbetalen? Mogen er vakantiedagen in rekening worden gebracht? Kan mijn werkgever verwachten dat ik nu magazijnwerk ga doen? Of dat ik mijn urentekort in het voorjaar en de zomer weer inhaal?
In beginsel is het een risico voor de werkgever als er niet gewerkt kan worden, zo blijkt uit artikel 7:628 van het Burgerlijk Wetboek. De financiële gevolgen van onwerkbaar weer horen gedeeltelijk bij het normale bedrijfsrisico. De werkgever moet het loon daarom meestal eerst zelf doorbetalen.
Tijd voor tijd
Duurt het onwerkbare weer langer dan onder het normale bedrijfsrisico valt? Dan kan de werkgever in bepaalde situaties voor zijn werknemers een uitkering aanvragen. De voorwaarden zijn te vinden op de website van het UWV. In de cao staat hoe lang het loon tijdens onwerkbaar weer doorbetaald moet worden.
Ook kan het zijn dat er in de cao staat dat er bepaalde dagen verrekend mogen worden. Te denken valt aan de atv-dagen, nog op te nemen tijdvoortijd-uren en dergelijke. Het is belangrijk om goed in de cao te kijken wat het maximum aantal dagen/uren is dat verrekend mag worden.
De cao bouwnijverheid is in verband met de weeromstandigheden zelfs tijdelijk aangepast. Minister Donner gaf deze week bouwbedrijven toestemming om met ingang van 1 februari 2010 gebruik te maken van de WW-regeling ”onwerkbaar weer”. De regeling loopt tot 1 april 2010 en houdt in dat de betrokken werknemers een WW-uitkering krijgen, die de werkgever aanvult tot 100 procent van het salaris.
Overmacht
Uiteraard mag de werkgever verwachten dat zijn personeel zich als goed werknemer opstelt. Daar past bij om in een periode van onwerkbaar weer mee te denken over mogelijke oplossingen en mee te werken door vervangend werk te verrichten binnen het bedrijf, zoals opruimwerkzaamheden.
Werkgevers kunnen er niets aan doen dat er niet gewerkt kan worden (het is overmacht) en voor hen zijn de weersomstandigheden een flinke strop. Velen raken op het randje van een faillissement, want de lonen moeten wel worden doorbetaald. Wie zijn werkgever kan helpen om een faillissement te voorkomen en daarmee zijn baan te behouden, die doet dit toch? Bijvoorbeeld door het maken van extra uren in het voorjaar. Natuurlijk is het daarbij wel belangrijk om vooraf samen een maximum af te spreken.
Ook zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) hebben het moeilijk. Werkgevers huren op dit moment bijna geen zzp’ers in, omdat zij genoeg moeite moeten doen om hun eigen personeel aan het werk te houden. Een zzp’er moet dus proberen om, indien mogelijk, andere werkzaamheden op te pakken en op die manier inkomsten te krijgen.
Kortom, werknemers, werkgevers én zelfstandigen hebben het moeilijk tijdens deze winter. Het is nodig om elkaar zo veel mogelijk te helpen, om zo samen de winter door te komen en werk te behouden.
De auteur is werkzaam bij de RMU als juridisch medewerker individuele belangenbehartiging. Reageren aan scribent? socialezaken@refdag.nl.