Franse president bezoekt Hati voor de eerste keer
PORT–AU–PRINCE (AP) – De Franse president Nicolas Sarkozy is woensdag aangekomen in Haïti voor het eerste bezoek van de president van Frankrijk aan de voormalige Franse kolonie. Hij werd verwelkomd door president René Preval. Sarkozy maakte tijdens het vier uur durende bezoek een ronde door het verwoeste land en bezocht een Frans veldhospitaal.
Volgens Franse politici zal Sarkozy een plan presenteren voor de wederopbouw van Hati. Het wijkt waarschijnlijk weinig af van de plannen van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties om de macht te decentraliseren en landbouw en toerisme nieuwe impulsen te geven. Een anonieme bron dichtbij president Sarkozy zegt dat Frankrijk luistert naar de verzoeken om hulp bij de wederopbouw en noemde het bezoek van Frankrijk aan Hati ’een gelegenheid om Hatianen hun lot in eigen hand te laten nemen en om schulden uit het verleden af te lossen’. Frankrijk heeft al toegezegd Hati’s schuld van 56 miljoen euro kwijt te schelden.Sommige Hatianen zijn blij met de hernieuwde Franse interesse in hun land die als tegenwicht kan dienen voor de invloed van de VS, die de afgelopen zestien jaar al drie keer soldaten naar het land heeft gestuurd.
Anderen worden vooral herinnerd aan de hoge prijs die het land voor de onafhankelijkheid in 1804 moest betalen. Een derde van de bevolking werd tijdens de opstand tegen de uitzonderlijk brute slavernij vermoord, om slavenopstanden elders te voorkomen werd een internationaal embargo opgelegd en Haïti moest Frankrijk negentig miljoen goudstukken betalen.
Hati stemde in 1825, verzwakt door het internationale embargo, in met het betalen van 150 miljoen francs als compensatie voor het verlies van ’eigendommen’, waaronder slaven, van de Franse plantagehouders. Ter vergelijking: Frankrijk verkocht het vele malen grotere Louisiana voor slechts zestig miljoen francs aan de VS. Het bedrag werd, door de hoge rente van Franse en Amerikaanse banken, pas in 1947 helemaal voldaan.
Ooit was Hati de rijkste kolonie van Frankrijk. Het voorzag in de helft van alle suiker ter wereld, maar ook in producten als koffie, katoen en hardhout. In 1780 was echter al de helft van de bossen in het land verdwenen, wat leidde tot erosie en uiteindelijk tot extreme armoede. Haïti werd bovendien vaak getroffen door natuurrampen. Andere koloniën van Frankrijk, waaronder Guadeloupe en Martinique, kozen er voor deel van Frankrijk uit te blijven maken.