Binnenland

„Verhef de koe tot nationaal symbool”

Z’n pleidooi is opmerkelijk. „Maak van de koe ons nationaal symbool.” En onze Nederlandse leeuw dan?

17 February 2010 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 09:53
Nationaal symbool? Foto ANP
Nationaal symbool? Foto ANP

Prof. dr. Bert Theunissen heeft een boekje geschreven. Onder de sprekende titel ”De koe”. Daarin pleit de hoogleraar geschiedenis van de natuur­wetenschappen aan de Universiteit Utrecht voor het verheffen van de melkkoe tot nationaal beeldmerk.U wilt de leeuw afschaffen?!

„Ik heb niet zo veel met die oude tandeloze leeuw. Doet me denken aan Loekie de Leeuw van de Sterreclame.”

Maar waarom een koe?

„De Nederlandse koe is de beste melkkoe ter wereld. Onovertroffen. En ook het beste Nederlandse exportproduct in het buitenland. Daar kan de leeuw niet tegenop.”

Wat maakt die koe zo bijzonder?

„De Nederlandse koe is in honderd jaar tijd van 2500 liter per jaar zo’n 9000 liter gaan geven. Dat is verrassend. Ik ben bioloog, maar ik wist de oorzaak niet.”

Wat is de succesfactor van de koe?

„De melkgift. Sommige geven 12.000 liter. Je zou denken dat die hogere melkproductie door veranderende genetica komt. Het resultaat is echter voor een groot deel te danken aan de ervaringskennis van boeren. Ze weten in te schatten welke stieren geschikt zijn voor de melkveehouderij. Gewoon door te meten wat zijn dochters doen. Dat is nog Bijbels ook. Aan de vrucht kent men de boom.”

Zo’n dromerige koe oogt niet echt snugger. Moet dát onze uitstraling worden?

„Waarom moet het altijd om kracht gaan? Je kunt toch ook vredelievendheid, gemoedelijkheid uitstralen? De koe heeft een hoge aaibaarheidsfactor. Bovendien, de koe speelt een grote rol in het landschap, de cultuur, de kunst. Het is een génre.”

Is dat allemaal niet een beetje te veel eer voor een koe?

„Vindt u? De koe verdient een plaats in het Nationaal Museum. Een levende koe zou natuurlijk het mooist zijn. Maar je hebt ook prachtige plastic koeien.”

Heeft de gemiddelde Nederlander wel iets met een koe?

„Nederlanders weten heel weinig van koeien. Veel kinderen denken dat melk uit de fabriek komt. De link tussen melk en koe leggen zij niet. Terwijl wij het land van melk en kaas zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer