Binnenland

Website met 40.000 mensenlevens

Koning, keizer, admiraal, maar ook de dominee en de opperrabbijn. Ze zijn –nu of in de toekomst– te vinden op het Biografisch Portaal van Nederland. De woensdag geopende website biedt toegang tot een groot aantal biografische informatiebronnen.

L. Vogelaar
17 February 2010 11:23Gewijzigd op 14 November 2020 09:53
Van Houten. Foto RD
Van Houten. Foto RD

Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) zette het portaal op, in samenwerking met negen andere wetenschappelijke en culturele instellingen. Het is de eerste centrale databank in bijna driekwart eeuw.In 1937 verscheen het laatste deel van het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek, met informatie over circa 23.000 Nederlanders van de vroegste tijden tot 1911. Sindsdien heeft Nederland –in tegenstelling tot andere landen– geen centraal biografisch woordenboek meer bijgehouden. Wel kwamen er specialistische naslagwerken. Die worden nu bijeengebracht via één website.

Het portaal begint direct al met levensberichten van meer dan 40.000 personen. Van sommigen zijn er meerdere beschrijvingen, zodat bij de start ruim 50.000 biografieën via de site toegankelijk zijn. Ze zijn afkomstig uit enkele algemene woordenboeken, maar ook uit het Digitaal Vrouwenlexicon, het Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland en het Biografisch Woordenboek Gelderland. Daarbij wordt op de website aangegeven hoe betrouwbaar deze bronnen zijn.

Subsidie

Vóór de zomer worden de zes delen van het Biografisch Lexicon voor de Geschiedenis van het Nederlands Protestantisme (verschenen in de jaren 1978-2006) aan het portaal toegevoegd, zegt projectleider dr. E. M. Kloek, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en ook projectleider van het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland.

„Daarna volgen de biografieën van het Parlementair Documentatie Centrum, het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. We willen ook graag het Joods Biografisch Woordenboek toevoegen.”

Vervolgens is het wachten op subsidie. „Als de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) met geld over de brug komt, gaan we veel meer opnemen”, belooft de projectleider. In het overzicht van woordenboeken die kunnen worden toegevoegd, staan ook series zoals ”Gedenkt uw voorgangers” (Joh. de Haas) en ”Predikanten en oefenaars”.

Levensberichten uit boeken worden gescand, websites worden „aangekoppeld.” „Eenheid in stijl en opbouw streven we niet na”, zegt Kloek desgevraagd. „We komen niet aan de bestaande bestanden. Wel leggen we er een soort schil omheen: iedere persoon krijgt van ons een eigen pagina met kerngegevens. Aan die pagina hangt of hangen de bestaande levensbeschrijving(en).”

Verbeteringen

Alleen de gegevens van overleden personen worden opgenomen, omdat hun levensbericht voltooid is.

Verbeteringen aanbrengen kan wel: „We werken aan een soort digitale medewerkersruimte waar mensen correcties en aanvullingen kunnen doorgeven of suggesties kunnen doen.”

Dat onderdeel van de site is echter nog in ontwikkeling. „We zijn in feite pas vier maanden geleden echt begonnen met het werk, dus we staan nog maar aan het begin. Voorlopig corrigeren we zelf nog niets.”

Aan de levensbeschrijvingen en dataverzamelingen op het Biografisch Portaal van Nederland worden verwijzingen naar literatuur en archivalia toegevoegd, maar ook portretten, geluid en bewegend beeld van beroemde en minder beroemde inwoners van Nederland en de vroegere overzeese gebiedsdelen.

Geboortedag

Behalve het beschikbaar stellen van zo veel mogelijk biografische gegevens uit zo veel mogelijk bronnen biedt de site nog meer diensten aan. Elke dag toont de website foto’s van enkele bekende Nederlanders die op die datum zijn geboren. Zo blijkt 17 februari de geboortedag van politicus S. van Houten (1837-1930), publicist J. H. C. Creijghton (1901-1975) en acteur J. A. Kaart jr. (1897-1976) te zijn.

De website van het Biografisch Portaal geeft informatie over lezingen, pas verschenen biografieën en discussies. Gebruikers krijgen de gelegenheid te reageren op de geboden informatie en mee te denken over de verdere ontwikkeling van de site.

In de toekomst zullen gebruikers via intranet informatie kunnen uitwisselen en commentaar op elkaars bijdragen kunnen leveren. Ook komen er doorverwijzingen naar de websites van instellingen, tijdschriften, handboeken, digitale fora en beeldbanken. „Het uiteindelijke doel is dat gebruikers niet alleen op naam kunnen zoeken, maar ook op tijdvak, plaats, regio of rubriek.”

biografischportaal.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer