Kerk & religie

Rooms-katholieken herdenken 1517 ook

Aan het project Refo500, een meerjarenplan waarin de herdenking van de Reformatie in 2017 wordt voorbereid, doen inmiddels meer dan veertig organisaties mee. Wat beweegt ze?

Kerkredactie
17 February 2010 08:31Gewijzigd op 14 November 2020 09:53
WITTENBERG – Een geopende Bijbel, daar ging het bij Maarten Luther om. Het standbeeld van de Duitse kerhervormer staat in Wittenberg, de stad waar hij op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel bevestigde. Dinsdag beginnen officiee
WITTENBERG – Een geopende Bijbel, daar ging het bij Maarten Luther om. Het standbeeld van de Duitse kerhervormer staat in Wittenberg, de stad waar hij op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel bevestigde. Dinsdag beginnen officiee

De Evangelische Omroep (EO) ziet in Refo500 mogelijkheden om het christelijk geloof bij mensen onder de aandacht te brengen. Hij zendt vanaf deze zomer de zesdelige televisieserie ”God in de Lage Landen” uit, waarbij de geschiedenis van het christendom en de relevantie daarvan voor vandaag vooropstaan. Op de radio komt een soortgelijke serie, aldus een woordvoerder.Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) weet zich nauw betrokken bij Refo500. „Luther bracht in de zestiende eeuw een toegankelijke Bijbelvertaling”, zegt directeur drs. C. J. Visser. „Wij komen in 2014 met een Bijbel voor buitenstaanders. Het NBG heeft het onderwerp ”Reformatie en taal” ingebracht.”

Ook Donatus Verzekeringen is partner van Refo500. Het bedrijf organiseert op 10 juni een studiedag in het Dominicanenklooster in Zwolle, aldus directeur S. Kadijk. Onderwerp is ”De kerk telt”.

Museum Catharijneconvent in Utrecht is van plan in 2017 een tentoonstelling over het gedachtegoed van Luther te organiseren, zegt conservator T. Kootte. „We willen dan vooral inzoomen op het waarom van de Reformatie en tegelijk een link leggen naar de actualiteit.”

Het Bachkoor Holland wil graag een muzikale bijdrage leveren bij de opening van diverse evenementen, deelt woordvoerder J. Bartlema mee.

Ds. H. J. van Wijnen, directeur van de Hervormd Gereformeerde Jeugd Bond (HGJB), ziet deelname aan het project als een kans om het gedachtegoed van de Reformatie over de volle breedte van de samenleving voor het voetlicht te brengen. Zijn organisatie hoopt veel jongeren te bereiken.

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) komt niet voor op de lijst van deelnemers. Woordvoerder ds. J.-G. Heetderks vraagt zich af of de grootste protestantse kerk in Nederland zich direct moet verbinden aan een project waarbij tot nu toe geen enkele kerk betrokken is. In de Protestantse Kerk is eerst bezinning op de komende herdenking nodig, stelt hij.

Het opvallendst is de betrokkenheid van de Katholieke Vereniging voor Oecumene Athanasius en Willibrord. Mgr. dr. G. J. N. de Korte, bisschop van Groningen en Leeuwarden, ziet de deelname aan Refo500 als een vrucht van de oecumenische beweging. „Vijfhonderd jaar geleden stonden rooms-katholieken en protestanten vaak fel en onverzoenlijk tegenover elkaar. Wij hebben zelfs wederzijds, uit naam van ons geloof, geweld gebruikt. Gelukkig kunnen wij nu in een meer irenische sfeer terugkijken op het ontstaan van de Reformatie. Alleen als wij steeds meer onze onderlinge verdeeldheid overwinnen, kunnen we een geloofwaardig getuigenis omtrent Christus en zijn Evangelie geven.”

Pieter Kohnen, beleids­medewerker oecumene van de Nederlandse bisschoppenconferentie, ziet mogelijkheden voor een studiedag over vraag en antwoord 80 van de Heidelbergse Catechismus: het onderscheid tussen het avondmaal en de paapse mis. „In het denken over dit onderwerp is sinds de Reformatie veel veranderd.” Een ander onderwerp zou het concilie van Trente kunnen zijn. „Bij de protestanten zijn meestal alleen maar de daar uitgesproken veroordelingen bekend. Een zuivering van het geheugen is nodig om historische gebeurtenissen juist te verstaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer