Nettowinst Akzo gaat slechts fractie omlaag
Het farma– en chemieconcern Akzo Nobel heeft in het derde kwartaal vrij redelijk gedraaid. Ondanks de verslechterde economie is de nettowinst slechts met 1 procent gedaald, tot 239 miljoen euro (527 miljoen gulden). Voor heel het jaar wordt een iets lager resultaat –bijzondere voorzieningen niet meegeteld– verwacht dan de 946 miljoen euro in het recordjaar 2000.
Bij de presentatie vanmorgen van de kwartaalcijfers toonde financieel topman F. Fröhlich zich „blij dat het bedrijf zo sterk is blijven presteren. Van de drie divisies trok vooral Pharma de kar, terwijl de resultaten bij Verven en Chemie onder druk stonden.”
Reorganisatie
De omzet in het derde kwartaal bleef ten opzichte van vorig jaar met 3,5 miljard euro gelijk. Het bedrijfsresultaat daalde met 1 procent tot 414 miljoen euro. Over de resultaten van de eerste drie kwartalen toonde Fröhlich zich tevreden. „De lat lag erg hoog, omdat er vorig jaar in dezelfde periode sprake was van historische records.” De beurs reageerde vanochtend positief op de goede kwartaalcijfers van Akzo Nobel. Het aandeel stond vanochtend na ruim een uur handelen op 1,25 procent winst.
Akzo Nobel wordt nu geconfronteerd met het feit dat de terugval in de economie in de drie belangrijkste handelsblokken Europa, Azië en Amerika zich heeft voortgezet. Bovendien is dit proces verder versneld door de nasleep van de aanslagen in de Verenigde Staten. Ondanks de terugval van de economie verwacht Akzo Nobel voor heel het jaar een iets lagere nettowinst dan vorig jaar.
De aanslagen in de VS hebben gevolgen voor het concern, omdat het grote belangen in dat land heeft. Van de omzet komt bij de divisie Chemie circa 25 procent, bij Pharma 33 procent en bij Verven iets minder dan 20 procent uit de VS. Bovendien werken er 11.000 van de ruim 67.000 werknemers in Amerika. Volgens Fröhlich hebben de drie divisies te lijden van de aanslagen. „Voor 11 september begonnen we in de VS juist een lichte verbetering te zien, maar dat is nu voorbij.”
In het derde kwartaal deed vooral Chemie het door de terugvallende economie slecht. Het bedrijfsresultaat daalde hier met 21 procent naar 84 miljoen euro. De omzet nam met 4 procent af. Verven noteerde een 5 procent lager bedrijfsresultaat op 128 miljoen euro. De omzetten waren nagenoeg gelijk.
De resultaten van de divisie Verven –op dit gebied is Akzo Nobel wereldwijd marktleider– werden in het derde kwartaal nadelig beïnvloed door de stagnerende economie, hoewel de grondstofprijzen een verdere daling vertoonden. Het concern blijft investeren in Azië, omdat het deze regio ziet als de belangrijkste groeimarkt op de lange termijn voor Verven.
Om de resultaten bij Verven en Chemie te verbeteren, kondigde Akzo Nobel in juli reorganisaties aan. De herstructureringen liggen volgens de financiële topman op schema. „Wij zijn ervan overtuigd dat we hierdoor in de komende jaren het kostenniveau met 100 miljoen euro op jaarbasis kunnen terugbrengen. Op circa dertig locaties wereldwijd zal het aantal medewerkers met zo’n 2000 afnemen.”
Groeimotor
De divisie Pharma kon de tegenvallers bij Chemie en Verven compenseren door een stijging van 10 procent van het bedrijfsresultaat naar 205 miljoen euro. Pharma, die middelen maakt voor de humane en diergezondheidszorg, was met dubbele groeicijfers opnieuw de groeimotor van het concern.
Fröhlich: „Pharma heeft wederom een sterke prestatie geleverd. Organon (humane gezondheidszorg) vertoont dankzij een sterk gericht portfolio een indrukwekkende ontwikkeling. In de Verenigde Staten, het belangrijkste afzetgebied voor farmaceutica, was de kwartaalomzet 33 procent hoger. Wij staan nu op het punt enkele zeer interessante producten uit onze pijplijn te lanceren. NuvaRing, een nieuw anticonceptiemiddel, is recent goedgekeurd. Voor Arixtra, een nieuw middel tegen trombose, is een voorlopige goedkeuring verkregen.”