Economie

Jordaanse koningin pleit voor kind ontwikkelingsland

„Zeker 72 miljoen kinderen in de wereld gaan niet naar school. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat elk kind in 2015 in de gelegenheid is om op een of andere manier onderwijs te volgen.”

van onze verslaggever
16 February 2010 16:18Gewijzigd op 14 November 2020 09:53
BARCELONA - De Jordaanse koningin Rania Al Abdullah pleitte dinsdagmorgen voor een massale actie om elk kind in 2015 onderwijs te laten volgen. Zij opende een grote telecombeurs in Barcelona de mobiele campagne ”1GOAL: education for all mobile campaign”,
BARCELONA - De Jordaanse koningin Rania Al Abdullah pleitte dinsdagmorgen voor een massale actie om elk kind in 2015 onderwijs te laten volgen. Zij opende een grote telecombeurs in Barcelona de mobiele campagne ”1GOAL: education for all mobile campaign”,

De Jordaanse koningin Rania Al Abdullah pleitte dinsdagmorgen voor een massale actie op dit gebied en opende op een grote telecombeurs in Barcelona de mobiele campagne ”1GOAL: education for all mobile campaign”, 1GOAL: mobiele campagne voor onderwijs voor iedereen.Grote telecombedrijven, waaronder AT&T en Docomo, die samen meer dan 1 miljard mobiele telefoongebruikers hebben, ondersteunen de actie. Zij zorgen vanaf 20 april voor een mobiele campagne waarbij mensen hun steun kunnen betuigen voor het initiatief. De actie loopt tot het wereldkampioenschap voetbal, op 11 juli in Zuid-Afrika.

Koningin Rania denkt dat de mobiele telefoon het middel kan zijn om kinderen in ontwikkelingslanden te voorzien van spelletjes en andere programma’s om spelenderwijs dingen te leren. „Dat geldt vooral die kinderen die vanwege geweld het huis niet uitdurven, of die een halve dag bezig zijn om water te halen, of die een daglang slavenarbeid moeten doen om brood te kunnen kopen.”

„Wij hebben het geld. Politieke leiders moeten alleen nog de wil en het geweten krijgen om in actie te komen”, aldus Rania.

Een mobiele telefoon betekent nu al veel voor mensen in ontwikkelingslanden, zei de Jordaanse koningin „Er zijn levens mee gered in Haïti en u heeft met mobiele acties, simpel door middel van een smsje, miljoenen dollars aan hulp gegeven.”

In tien jaar tijd, verwacht Rania, zal het aantal mobiele telefoons in Afrika met 1000 procent zijn gegroeid. „En als het inkomen toeneemt van 1 naar 4 dollar per dag besteden mensen geld aan een mobiele telefoon. Dat apparaat zien ze als een lifeline.”

Vooragaand aan de Jordaanse koningin voerden vanmorgen Ben Verwaaijen, de topman van Alcatel-Lucent en Victorio Calao van Vodafone het woord in Barcelona. Allebei verwachten ze dat mobiele telefonie de komende jaren een grote invloed op het maatschappelijk leven zal hebben. Calao: „We moeten onze maatschappij, na de crisis, opnieuw ontwerpen. We gaan met smartphones geld, tijd en energie besparen.”

Verwaaijen liet zich in zijn toespraak minder optimistisch uit dan Calao, maar zei wel dat de mobiele sector ”brandstof voor de volgende fase van de maatschappij” moet zijn. Ook als het aankomt op het helpen van ontwikkelingslanden bij voedseltekort en analfabetisme. Uiteindelijk besloot hij met: „ Het is niet de techniek, het is niet de business, maar het is onze eigen houding, Ik ben heel optimistisch. Het hangt allemaal van onszelf af.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer