Binnenland

„Samenwerking met Zwijndrecht voert te ver”

De gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht is unaniem van mening dat het college veel te hard van stapel loopt in de samenwerking met buurgemeente Zwijndrecht. Vanavond wordt de kwestie tijdens een commissievergadering voor het eerst in het openbaar besproken.

André Bijl
16 February 2010 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 09:52

Financiële tegenvallers bij de realisatie van nieuwbouwwijk Volgerlanden dreef de colleges in elkaars armen, waarop onlangs tijdens een gezamenlijke, besloten raadsbijeenkomst voorstellen volgden die de Ambachtse raad veel te ver vond gaan.Alle fracties voelden zich tijdens die vergadering overvallen. Volgens SGP/CU-fractievoorzitter L. P. Platschorre hebben de colleges te veel in één richting gedacht en vervolgens de publiciteit gezocht. „Daarbij heeft men het gevoel voor realiteit en de mening van de gemeenteraad geheel uit het oog verloren. Dat heeft polariserend gewerkt.”

Er bestaat al langere tijd een goede samenwerking tussen Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht. Er is een gezamenlijk telefonisch toegangsnummer, de gemeenten werken samen op het gebied van brandbestrijding en onderwijs en er ligt een bestuursopdracht om de mogelijkheid van gezamenlijke realisatie van voorzieningen als een zwembad en een theater te onderzoeken.

De raad van Hendrik-Ido-Ambacht steunt dit beleid. „Samenwerking is best, zolang het een meerwaarde heeft voor de bevolking. Als we die voorzieningen samen met onze buren kunnen realiseren, zijn we spekkoper”, aldus CDA-fractievoorzitter A. Dogger.

De ontwikkelingen rond Volgerlanden heeft de relatie met Zwijndrecht echter in een even onverwachte als ongewenste stroomversnelling gebracht. Aanvankelijk zouden beide gemeenten het geplande verlies van 5 miljoen euro van de nieuwbouwwijk –op het grondgebied van Hendrik-Ido-Ambacht, maar met een regionale functie– samen delen. Omdat het tekort door de economische crisis veel hoger dreigt uit te vallen, proefden beide colleges tijdens een recente brainstormsessie in Breda elkaars nieren.

Dat leidde tot plannen voor een gezamenlijke investerings-agenda, waarbij beide gemeenten samen blijven opdraaien voor de tekorten in Volgerlanden, maar er ook omgekeerd geld van Hendrik-Ido-Ambacht naar Zwijndrechtse projecten zou kunnen vloeien. Via een persverklaring maakten beide colleges hun plannen bekend. Daaruit bleek tevens dat een wethouder van de ene gemeente een voorstel zou kunnen verdedigen in de gemeenteraad van de buurgemeente.

Politiek Zwijndrecht had daar als grote broer met ruim 44.000 inwoners geen enkele moeite mee. De raad van Hendrik-Ido-Ambacht voelde zich als onderliggende partij –de gemeente telt circa 27.000 inwoners– in het nauw gedreven. „Dit beleid kan leiden tot herindeling. Je geeft een onmiskenbaar signaal af aan de provincie”, stelt Platschorre vast. „Er bestaat een duidelijk verschil tussen beide gemeenten. Hendrik-Ido-Ambacht heeft nog een dorps karakter en dat willen we graag zo houden. Dan gaat het om zaken als de zondagsrust, het groen dat we in de gemeente hebben, maar ook het verkeersbeeld. In Ambacht is het nog rustig. Zwijndrecht is een echte stad. Met alle problemen van dien.”

De raad van Hendrik-Ido-Ambacht weigert de voorstellen van het college in de huidige vorm over te nemen. Alle fracties zien de tekorten van het project Volgerlanden los van de samenwerking met Zwijndrecht. Het college heeft die signalen genegeerd en lijkt op een confrontatie aan te sturen.

Vlak voor de verkiezingen wil geen enkele fractie een motie van wantrouwen. „Hendrik-Ido-Ambacht heeft een constructieve raad en een constructief college. We moeten tot een oplossing komen.” Op 1 maart volgt de besluitvorming tijdens de raadsvergadering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer