Nieuwe verdenkingen vogelpest
Het gebied in de Gelderse Vallei waarvoor in verband met de vogelpestepidemie een streng regime geldt, is donderdag verder uitgebreid. Op een bedrijf in Putten rust een ernstige verdenking van besmetting met klassieke vogelpest. Ook in Nijkerk en Lunteren zijn donderdag nieuwe verdenkingen geconstateerd. Daarvoor hoefde het gebied niet vergroot te worden.
Het totaalaantal verdachte bedrijven liep donderdag op tot 36. Het aantal pluimveebedrijven dat daadwerkelijk besmet is, bedraagt 31. Minister Veerman van Landbouw heeft de Tweede Kamer verzekerd dat een besmet of verdacht bedrijf binnen een tijdsbestek van 24 uur geruimd kan worden. Het ministerie beschikt hiervoor nu over voldoende dodingsapparatuur.
Volgens Veerman kunnen de ruimingen van de pluimveebedrijven die nog leeggehaald moeten worden binnen enkele dagen afgerond zijn. In totaal zijn er tot nu toe 89 pluimveebedrijven en 1,6 miljoen stuks pluimvee geruimd. Inclusief de kippenhouderijen die nog aan de beurt moeten komen, gaat het om 177 bedrijven met 2,3 miljoen kippen, eenden en ganzen.
De Tweede Kamer levert al sinds het uitbreken van de vogelpestepidemie kritiek op de ruimingsmethoden van het ministerie van Landbouw. Volgens VVD-kamerlid Oplaat moet het ruimen „groter en sneller.” LPF’er Van den Brink vindt dat het ruimen te traag op gang is gekomen en vindt dat er in een gebied van buiten naar binnen moet worden geruimd. Het ministerie ruimt vanaf de besmettingshaard naar buiten.
Veerman benadrukte tegenover de kamer dat het opschalen van de ruimingen betekent „dat we de Gelderse Vallei in zijn geheel opgeven.” „Dat zijn zware maatregelen en de situatie is nog niet zodanig dat het hele gebied moet worden leeggehaald”, aldus de minister.
De komende dagen zijn „spannend en cruciaal”, aldus de bewindsman. Gezien de incubatietijd van het griepvirus kan zich binnen een aantal dagen een tweede golf van besmettingen openbaren. „Dan zal duidelijk worden of de bestrijding van de vogelpest effectief is. De huidige uitbraken zijn allemaal nog te verbinden met contacten die de bedrijven voor de vervoersverboden met elkaar hadden”, zei Veerman donderdag.
VVD, CDA, SGP en ChristenUnie willen dat het noodfonds en de opkoopregeling voor getroffen pluimveehouders worden verruimd, zodat boeren van buiten de toezichtsgebieden hier een beroep op kunnen doen. Hier is meer geld voor nodig.
Veerman voelt weinig voor een grotere bijdrage van de overheid. Gezien de financiële positie van het Rijk vindt hij dat de overheid met 5 miljoen euro voor het noodfonds al een goede stap gezet heeft. „Nu is het de beurt aan anderen, zoals het bedrijfsleven, provincies en gemeenten. Het kabinet verdubbelt elke bedrag dat aan het fonds geschonken wordt”, aldus de minister. „Bovendien is het noodfonds al open voor pluimveehouders van buiten de getroffen gebieden.”
Het opkopen van dieren die welzijnsproblemen hebben, wil Veerman beperken tot de toezichtsgebieden. Hier is 10 miljoen euro voor beschikbaar. Opkoopregelingen zijn aan strenge regels gebonden. De Europese Unie wil zo voorkomen dat boerenbedrijven onrechtmatige steun van de overheid ontvangen.
Veterinaire deskundigen van de Europese Unie hebben besloten dat het vervoers- en exportverbod voor Nederlandse levende kippen en broedeieren voorlopig nog een week van kracht is. Eerder deze week zag het ernaar uit dat de maatregelen zouden worden versoepeld.
De Nederlandse autoriteiten voeren een screening op vogelpest uit op ongeveer 1400 bedrijven. Die operatie wordt echter maandag pas afgerond. „In samenspraak met de Nederlandse autoriteiten is besloten de maatregelen voorlopig te verlengen”, zei de woordvoerster van EU-commissaris Byrne (Consumentenzaken en Volksgezondheid).