CU/SGP Rotterdam bindt de strijd aan met armoedeval
De Rotterdamse ChristenUnie/SGP-lijsttrekker Sies wil dat gemeenten een progressieve schaal invoeren bij het toekennen van toelages en kortingen om de zogenaamde armoedeval te voorkomen.
„Rotterdammers met een maandelijks inkomen onder de 1450 euro komen in aanmerking voor diverse toelages en kortingen. Bij een kleine verhoging van het inkomen vervallen deze regelingen”, zegt Sies. „Wanneer iemand 10 euro meer gaat verdienen moet hij plotseling 250 euro afvalstoffenheffing gaan betalen. Zij zitten dus in een armoedeval.”Van de vier grote steden staat Rotterdam bovenaan de ranglijst van armoede. Landelijk kent Rotterdam het hoogste aandeel lage inkomens. Rotterdam heeft van de vier grote steden ook het hoogste aantal werklozen: 7,2 procent van de beroepsbevolking. Bovendien kent Rotterdam de meeste huishoudens met grote schulden: 7,7 procent. Ongeveer 33.650 inwoners van de Maasstad doen een beroep op een bijstandsuitkering en 144.000 op bijzondere bijstand.
Volgens Sies zijn er wel landelijke progressieve regelingen, als huursubsidie, zorg- en kindertoeslag, maar die gelden niet voor gemeentelijke regelingen als riool- en afvalstoffenheffing en de ozb. Dat is de reden waarom hij ervoor pleit deze progressieve schaal ook voor gemeenten in te voeren. Kerken en maatschappelijke instellingen moeten volgens hem gezamenlijk optrekken en naast mensen staan die problemen hebben om hun financiën te beheren. Sies verwacht dat er de komende jaren steeds meer stille armoede ontstaat, in het bijzonder bij ondernemers.
Het Rotterdamse SP-raadslid Strörmann ondersteunt het pleidooi van Sies. „De gemeente kan vele Rotterdammers uit de armoedeval helpen”, zegt ze. ChristenUnie-Kamerlid Ortega-Martijn wist vorig jaar extra geld te krijgen, waarmee kerken en christelijke instanties extra kunnen investeren in schuldhulpverlening. „Dat geld wordt gebruikt voor het opleiden van vrijwilligers die actief zijn in schuldhulpverleningstrajecten”, zegt ze. Ministeries werken volgens haar in de schuldhulpverlening langs elkaar heen.
Sies, Ortega en Strörmann debatteren vanavond met hulporganisaties over dit onderwerp.