IZB zet in op zending in dorpen
De IZB gaat meer onderzoek verrichten naar missionair kerk-zijn in een dorp. Dat deelde K. Koster, hoofd dienstverlening van de IZB, vrijdag mee tijdens de studiedag ”Herder en/of zendeling?”.
De IZB, de organisatie binnen de PKN voor zending in Nederland, belegde het symposium in Amersfoort. Kand. M. van Dam, die binnenkort als predikant wordt bevestigd, sprak over missionair werk in een dorp. Hij raadde kerkenraden aan om aansluiting te zoeken bij activiteiten in het dorp en niet te doen zoals de man die zich terugtrok uit het bestuur van de Oranjevereniging toen hij ouderling werd.De aanstaande predikant vindt het belangrijk dat kerkenraden inspelen op veranderingen in het dorp door concrete gebeurtenissen te agenderen op de kerenraadsvergaderingen, ook al liggen die niet direct op het terrein van de kerk. Kand. Van Dam: „De kerk moet zich niet negatief opstellen tegenover veranderingen, maar een positief imago hebben in het dorp.”
„De kerkenraad en de predikant moeten meer betrokken worden bij het geven van Alpha-cursussen,” vindt ds. J. van Holten, hervormd predikant te Wezep. Ds. Van Holten, vorig jaar gepromoveerd op het proefschrift ”Rol & roeping”, vindt het niet goed dat predikanten te veel gericht zijn op allerlei binnenkerkelijke activiteiten. Het is ongewenst als de begeleiding van rand- en buitenkerkelijken, zoals in een Alpha-cursus, wordt overgelaten aan niet daartoe getrainde gemeenteleden. Hij meent dat predikanten niet te veel moeten kijken naar wat gemeenteleden van hen verwachten. Als de predikant de rolverwachting van gemeenteleden niet verandert, kan het juist erg moeilijk worden. Het tonen van leiderschap bij kerkenraden en predikanten is dan onontbeerlijk.
Ds. C. L. de Rooij, missionair predikant te Rotterdam-IJsselmonde, vertelde over veranderingen in ‘zijn’ Adriaen Janszkerk. Toen hij er in 2006 als missionair predikant ging werken, kerkten er nog maar een veertigtal oudere mensen. Sindsdien hebben er vijftien mensen belijdenis van het geloof afgelegd en is de doop bediend.
Gastvrijheid is voor hem een sleutelwoord. Die gastvrijheid ervaren kerkgangers, maar ook groepen leerlingen van scholen die de kerk bezoeken en allerlei mensen die door middel van gesprekken en folders bereikt worden. Missionaire prediking is voor hem toegankelijke prediking. Veel mensen die nu bij hem naar de kerk gaan, spreken van een „second touch”: ze waren gedoopt, gingen in hun jeugd naar een christelijke school maar „dat kwam op zolder te liggen. Nu zijn ze voor de tweede keer aangeraakt en gaan ze het geloof beleven.”