„Verzekeraars mangelen patiënt en kleine zorgaanbieder”
Zelfstandige ondernemers in de zorg worden gemangeld door monopolistische verzekeraars die het reilen en zeilen van de regionale zorgkantoren bepalen. Hierdoor hebben mensen onvoldoende vrijheid om zelf te bepalen door welke fysiotherapeut, diëtist of thuiszorgorganisatie zij worden behandeld.
Dat zei voorzitter H. de Boer van MKB-Nederland (middelgrote en kleine ondernemers) donderdag bij de presentatie van aanbevelingen aan de informateurs van een nieuw kabinet. Hij waarschuwde dat de vrije marktwerking die het kabinet met een nieuw zorgstelsel beoogt niet van de grond komt als de dominante rol van de zorgverzekeraars niet wordt aangepakt.
Zorgkantoren zijn per regio verantwoordelijk voor zorg op grond van de AWBZ (Algemene wet bijzondere ziektekosten). Volgens De Boer moeten de kantoren worden gedwongen met elkaar te concurreren. Nu bepaalt in feite de grootste zorgverzekeraar in een regio de gang van zaken bij het zorgkantoor in het gebied.
De Boer vindt die praktijk maar niets. „Misschien kunnen we zorgkantoren maar beter helemaal opheffen, zodat de verzekeraars direct de AWBZ uitvoeren.”
Volgens de MKB-voorzitter is een oudere hulpbehoevende of een kleine zelfstandige ondernemer niet opgewassen tegen de machtspositie van de zorgverzekeraars. Die hebben te veel ruimte om de tarieven en kwaliteit van de zorg eenzijdig te bepalen. De Boer ziet wel wat in een gezamenlijke afspraken tussen zelfstandige ondernemers in de zorg. Op die manier kunnen zij één front vormen tegen de machtige verzekeraars.
Het Centraal Planbureau (CPB) wees er begin januari al op dat zes grote concerns samen tweederde van de zorgverzekeringsmarkt in handen hebben. Volgens het CPB is meer concurrentie tussen de zorgverzekeraars een voorwaarde voor een goed funtionerend zorgstelsel. „De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) zou de zorgverzekeraars eens beter onder de loep moeten nemen”, vulde De Boer donderdag aan.
Het MKB is sinds vorig jaar actief in de zorgsector. De brancheverenigingen die bij MKB zijn aangesloten - variërend van Acares voor verpleging en verzorging tot de Nederlandse Vereniging van Orthopedische Schoentechnici - nemen ruim eenderde van de totale zorguitgaven voor hun rekening.