Geen titel
Jessilyn (13) heeft een man vermoord. Tenminste, dat denkt ze. In ”Vuurvliegjes” vertelt zij wat haar overkomt gedurende de hete zomer van 1932.
Jessilyns vriendin Gemma verliest beide ouders bij een blikseminslag. Ze komt bij Jessilyn in huis. Omdat Gemma zwart is, kijkt de omgeving het christelijke gezin voortaan met de nek aan en de Klu Klux Klan (een geheime blanke organisaties die racistisch geweld uitoefent) weet hen te vinden.Als Klanleden Jessilyns huis in brand dreigen te steken terwijl de meisjes alleen thuis zijn, ziet Jessilyn zich genoodzaakt haar vaders geweer te gebruiken. Een van de Klanleden verdwijnt vervolgens spoorloos. Jessilyn vreest dat zij hem dodelijk geraakt heeft.
”Vuurvliegjes” laat zien wat vooroordelen op grond van huidskleur teweeg kunnen brengen. Vooral door het gewelddadige optreden van de Klu Klux Klan is dit laagdrempelige boek soms heel spannend. Mooi zijn de sfeerbeschrijvingen van het leven in Virginia, waarbij je de dreiging én de warmte bijna aan den lijve ondervindt.
Het boek over Jessilyn en Gemma verschijnt in de Thaleiareeks, die door de uitgever onder meer als „literaire” fictie wordt aangeprezen. Dat is in dit geval te veel gezegd. De stijl laat te wensen over. Veel afkortingen („’k wil”) en veel kleine fouten („Hij heeft je geen vlieg kwaad gedaan”) zijn daar mede debet aan.
De vertaling is soms te letterlijk en de ontwikkelingen overtuigen niet altijd. Dat Jessilyn na alles wat haar overkomen is voor de zoveelste keer alleen op stap gaat, klinkt ongeloofwaardig.
Vuurvliegjes, Jennifer Erin Valent, vert. Marianne van Reenen; uitg. Kok, Kampen, 2009; ISBN 978 90 435 1627 3; 276 blz.; € 19,95.