Geen verschuiving 20 wekenecho
In politiek Den Haag bestaat geen draagvlak voor het plan van de ChristenUnie om de 20 wekenecho te verplaatsen naar de 24e week van de zwangerschap.
Volgens staatssecretaris Bussemaker belemmert een verschuiving met vier weken de mogelijkheid voor vrouwen om voor een abortus te kiezen. „Twintig weken is een goede grens”, aldus de bewindsvrouw woensdag in de Tweede Kamer tijdens een overleg over abortus. Abortus is na de 24e week van de zwangerschap verboden.ChristenUnieKamerlid Wiegman stelde dat de 20 wekenecho leidt tot selectieve abortussen. Er zijn aanwijzingen dat moeders hun ongeboren kind laten verwijderen om relatief goed behandelbare aandoeningen, zoals een hazenlip. Ze stelde daarom voor de echo te verplaatsen naar 24 weken.
Bussemaker antwoordde dat zij geen aanwijzingen heeft voor selectieve abortussen. Volgens de bewindsvrouw is het alleen de vrouw die in overleg met de arts bepaalt of er sprake is van een noodsituatie en daarna mogelijk kiest voor een abortus.
Het CDA eiste woensdag ook opheldering over berichten dat de 20 wekenecho leidt tot afbreking van zwangerschappen die in principe gewenst zijn, maar sprak geen steun uit voor het ChristenUnievoorstel. SGP-Kamerlid Van der Staaij wil dat Bussemaker haar licht opsteekt bij het meldpunt dat onder meer door het NPV en de VBOK is ingesteld naar misstanden rond de 20 wekenecho.
Tijdens het debat van woensdag kwam ook uitgebreid de vraag aan de orde of de regering al dan niet met een wetswijziging moet komen om de overtijdbehandeling onder de abortuswet te brengen. De regering en de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie vinden dat niet nodig, maar vrijwel alle oppositiefracties, van D66 tot SGP, vinden dat wel noodzakelijk. SGP-Kamerlid Van der Staaij sprak van een „juridisch rookgordijn”. Het is zeer waarschijnlijk dat de Kamer hierover later plenair verder debatteert.