Economie

Staking Griekse ambtenaren legt Athene lam

ATHENE/BRUSSEL (ANP) - Een staking van Griekse ambtenaren heeft woensdag het openbare leven in Athene volledig lamgelegd. De Grieken zijn boos op de bezuinigingsplannen van premier George Papandreou. Het land heeft torenhoge schulden en moet daarom fors korten. Donderdag spreken de EU-regeringsleiders in Brussel over het noodlijdende Griekenland.

10 February 2010 19:15Gewijzigd op 14 November 2020 09:51
Griekenland kampt met torenhoge schulden. Foto ANP
Griekenland kampt met torenhoge schulden. Foto ANP

Het buitensporige tekort op de overheidsbegroting van de Grieken bedraagt bijna 13 procent van het bruto binnenlands product (bbp), de som van alle goederen en diensten die het in het land worden geproduceerd. De Griekse regering liet woensdag weten dat zij alles in het werk stelt om het tekort dit jaar al terug te dringen tot 8,7 procent van het bbp.Om dit te bereiken heeft de socialistische premier Papandreou onder meer aangekondigd dat ambtenaren, samen ongeveer een kwart van alle mensen die werk hebben in Griekenland, 5,5 procent minder gaan verdienen. De machtige ambtenarenbond Adedy liet onmiddellijk weten dat de 24 uursstaking van woensdag slechts het begin is van een lange reeks acties.

Politieagenten - ook in dienst van de overheid - waren woensdag wel aan het werk. Zij probeerden een massale betoging in de Griekse hoofdstad in goede banen te leiden. Op een klein oproer na lukte dat ook. Betogers maakten de socialisten in de regering voor het parlementsgebouw uit voor „verraders”. Luidsprekers schalden revolutionaire liederen over Atheense pleinen. Het vervoer zowel door de lucht als over zee lag vrijwel geheel stil. Duizenden Grieken en toeristen wachtten vergeefs op hun veerboot of vliegtuig. Scholen en musea bleven gesloten.

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben woensdagmiddag telefonisch overlegd over de situatie in Griekenland. Ook president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank was bij het beraad betrokken. Al weken gaan er speculaties over een Europees reddingsplan voor de Grieken, maar of dat er komt en wat het dan zal behelzen, is onduidelijk. Volgens bronnen hebben de ministers geen conclusies getrokken, maar ’voorwerk’ verricht voor de EU-top van donderdag.

Ook als het Griekenland lukt het tekort terug te dringen tot 8,7 procent van het bbp, voldoet het nog niet aan de Europese begrotingsregels. Die zeggen dat landen die de euro als betaalmiddel gebruiken, het tekort moeten beperken tot maximaal 3 procent van het bbp. Door de economische crisis stijgt het tekort van de eurolanden dit jaar waarschijnlijk echter tot gemiddeld ongeveer 7 procent van het bbp.

De Griekse minister van Economische Zaken Louka Katselis benadrukte woensdag dat haar land niet rekent op Europese hulpfondsen. „Er is geen sprake van een deal”, zei ze tegen persbureau Reuters. „We werken samen met de EU aan de implementatie van onze hervormingen”.

Geruchten over een steunplan van de EU zorgden woensdagmiddag voor stijgende koersen op de beurzen in Europa. Maar nadat een Duitse regeringswoordvoerder had ontkend dat er afspraken in de maak zijn, ebde het optimisme weer weg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer