Kampen en Zwolle blijven groeien
Tot 2040 blijft het inwonertal van Kampen en Zwolle fors groeien. Dat blijkt uit een notitie van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De notitie, die woensdag via de gemeente Kampen naar buiten is gebracht, is volgens het college van burgemeester en wethouders een bevestiging van het woningbouwbeleid van de stad.De groei of krimp van het inwonertal van Kampen is al maanden onderwerp van debat in de gemeenteraad. Voor- en tegenstanders van de bouw van meer dan duizend woningen rond de toekomstige zijtak van de IJssel ten zuiden van de stad bestoken elkaar met tegenstrijdige gegevens.
Uit de nieuwe notitie van het CBS blijkt dat in de periode tot 2025 Kampen een sterke bevolkingsgroei mag verwachten. Voor de periode tot 2040 geldt hetzelfde.
De ”regionale prognose 2009-2040” van het CBS behandelt de vergrijzing en de omslag van groei naar krimp in de bevolking. Volgens het CBS krijgen vooral gemeenten in Zeeland, Groningen en Zuid-Limburg– te maken met sterke krimp. De Randstad en Almere zullen sterk blijven groeien. Ook universiteitssteden en steden met een sterke economische structuur zullen blijven groeien. In Groningen, Nijmegen, Amersfoort, Tilburg en Zwolle zal het inwonertal toenemen met 20.000 tot 30.000.
Gemeenten als Heerde en Zwartewaterland zullen fors krimpen. Kampen en de Noordoostpolder daarentegen zullen een sterke groei (meer dan 5 procent) kennen. „Deze cijfers bevestigen die van onze structuurvisie”, zegt burgemeester Koelewijn van de gemeente Kampen. In deze visie op de ontwikkelingen in de stad tot 2030 zal de gemeente groeien van 50.000 tot circa 60.000 inwoners. Deze cijfers zijn ook gebruikt om aan te geven dat de woningen langs de bypass nodig zijn.
Volgens de stichting Werkgroep Zwartendijk –die tegen de bouw van woningen langs de bypass is– zal de stad tot 2025 niet verder gegroeid zijn dan ruim 50.000 inwoners. Ze baseert zich op CBS-cijfers uit 2005.