Binnenland

Politie rondt grootschalig witwasonderzoek af

Doorzoekingen op verschillende locaties in Nederland en Spanje, de aanhouding van meerdere verdachten en de beslaglegging op onder meer vastgoed, vijf auto’s, een indrukwekkende hoeveelheid fitnessapparatuur en plasmaschermen. Dat is een deel van de opbrengst van een grootschalig witwasonderzoek van de politie Gelderland-Midden, met een totale omvang van ongeveer 1,85 miljoen euro.

Regioredactie
10 February 2010 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 09:50

Een rechercheteam van de politie Gelderland-Midden heeft de afgelopen maanden een strafrechtelijk financieel onderzoek uitgevoerd naar de praktijken van een 45-jarige Wageninger en zijn 44-jarige vrouw. De Wageninger zou in 2004 en 2005 geïnvesteerd hebben in chalets, die hij later met winst zou hebben verkocht. Uit onderzoek van de politie is vast komen te staan dat hij in die jaren daarvoor geen legale inkomsten had om deze investering te kunnen doen. Ook zou hij een Spaanse bv gebruikt hebben om geldstortingen te doen voor deze investeringen.Aanhoudingen en doorzoekingen
Begin november werden bij doorzoekingen in onder meer Wageningen drie verdachten aangehouden. De hoofdverdachte - een 45-jarige Wageninger - en zijn 44-jarige vrouw op verdenking van witwassen. Ook werd een 39-jarige Wageninger aangehouden op basis van de opiumwet, hij is enkele dagen later weer in vrijheid gesteld.

Er werd conservatoir beslag gelegd op onder meer vijf auto’s, een jetski en een imposante verzameling fitnessapparaten. In de woning van de twee verdachten werden enkele computers en administratie in beslag genomen. Op dezelfde dag werd ook in Spanje (Altea) een woning van de hoofdverdachte doorzocht. Ook is er conservatoir beslag gelegd op dezelfde woning, een appartement in Malaga en enkele auto’s.

De hoofdverdachte zit in gevangenhouding. De andere verdachten zijn in vrijheid gesteld.

Witwassen zonder gronddelict
Het is nieuw dat de politie een onderzoek is gestart puur op verdenking van witwassen zonder eerst het gronddelict – in dit geval vermoedelijk drugshandel en/of belastingfraude – te onderzoeken. De laatste jaren is het eenvoudiger geworden criminele inkomsten af te pakken. Onder de oude ‘Pluk-Ze’-wetgeving was het nodig aan te tonen waarmee het geld was verdiend. Met gewijzigde wetgeving tegen witwassen hoeft de directe relatie tussen een strafbaar feit en het criminele geld niet worden gelegd.

Het team rondt momenteel het onderzoek af en dient binnenkort het dossier in bij het Openbaar Ministerie.

Politie Gelderland-Midden gaat voor de Pégels
De politie Gelderland-Midden is één van de vijf FinEC pilotkorpsen in politie Nederland. Samen met vier andere politieregio’s verbetert Gelderland-Midden de bestrijding van financieel-economische criminaliteit in Nederland. De focus van de politie ligt niet alleen op de zogenoemde patsers – snelle jongens in te dure auto’s. Maar ook op de bezittingen van grotere criminelen, zoals drugshandelaren, wordt in binnen- en buitenland beslag gelegd. Daarbij neemt de politie de crimineel verkregen winsten en goederen af. Want criminaliteit loont niet!

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer