Buitenland

Timosjenko erkent nederlaag niet

De Oekraïense premier Joelia Timosjenko accepteert de zege van Viktor Janoekovitsj in de presidentsverkiezingen van zondag niet. Dat heeft de krant Oekrainska Pravda maandag gemeld.

Buitenlandredactie
9 February 2010 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 09:49
Julia Timosjenko. - Foto EPA
Julia Timosjenko. - Foto EPA

Timosjenko zou maandagavond op een bijeenkomst van haar partij hebben gezegd dat ze zich niet neerlegt bij haar nederlaag. Volgens Oekrainska Pravda heeft ze haar advocaten opdracht gegeven officieel bezwaar te maken tegen de verkiezingsuitslag. Later vandaag zou Timosjenko een persconferentie houden.Janoekovitsj versloeg Timosjenko, met 600.000 stemmen (2 procent) verschil. Hij kreeg bijna 12 miljoen inwoners van de voormalige Sovjetrepubliek achter zich.

De verslagen Timosjenko zinspeelde al voor de stembusgang op stappen om een eventuele overwinning van Janoekovitsj juridisch aan te vechten. Ook sprak ze over nieuwe massabetogingen. Ze verdenkt haar tegenstander ervan te hebben geknoeid, net zoals hem in 2004 werd verweten.

Aanhangers van Janoekovitsj hebben bij het hoofdkantoor van de centrale verkiezingscommissie in Kiev een kamp opgeslagen. Zij willen daarmee verhinderen dat aanhangers van Timosjenko het gebouw blokkeren, hoewel er vooralsnog geen teken van was dat Timosjenko aan eerdere dreigementen gehoor zou geven en haar gevolg op de been zou brengen.

Als de protesten lang duren of gewelddadig worden, kan de onrust de politieke en economische problemen van Oekraïne erger maken. De voormalige Sovjetrepubliek heeft al jaren te lijden onder een sterk verdeelde en daardoor weinig slagvaardige regering.

Viktor Janoekovitsj beloofde in zijn eerste toespraak na zijn zege hervormingen om de economische crisis te overwinnen. „We moeten niet naar vijanden gaan zoeken in ons land of onze politiek. We moeten samen vijanden zoals armoede, onverantwoordelijkheid en corruptie bestrijden”, aldus de nieuwe president in verzoenende taal.

De 59-jarige Janoekovitsj, die uit het Russischsprekende deel van Oekraïne komt, kondigde verder aan dat hij de goede relatie met buurland Rusland wil herstellen. Maar hij zei ook dat hij zijn land de Europese Unie wil binnenloodsen.

Met zijn overwinning neemt Janoekovitsj een opmerkelijke revanche in de Oekraïense politiek. Tijdens de Oranjerevolutie eind 2004 werd hij met massabetogingen weggehoond na beschuldigingen van fraude bij de presidentsverkiezingen.

De voorzitter van de centrale verkiezingscommissie gaf toe dat bij het drukken van de miljoenen stembiljetten in enkele gevallen fouten zijn gemaakt. Internationale waarnemers, onder meer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), kwalificeerden de stembusgang echter als indrukwekkend, eerlijk en transparant. De buitenlandchef van de Europese Unie, Catherine Ashton, loofde de „open campagne in de media en het feit dat de kiezers een echte keus hadden”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer