Kerk & religie

Straatsburg zet Cambodja op agenda

De eurofractie van de ChristenUnie-SGP heeft vanmiddag in het Europees Parlement een resolutie ingediend. Daarin roept ze de Cambodjaanse autoriteiten op nieuwe richtlijnen met betrekking tot godsdienstvrijheid in te trekken. De richtlijnen van het ministerie van Godsdienstzaken dreigen ernstige inbreuk te maken op de vrijheid van de kerken.

Kerkredactie
13 March 2003 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:11

Het Europees Parlement debatteerde donderdagmiddag over de situatie in Cambodja.

Een van de maatregelen die het ministerie van Godsdienstzaken in Cambodja wil doorvoeren, is dat kerken, moskeeën en scholen op godsdienstige basis voortaan een vergunning bij het ministerie moeten aanvragen. En evangelisatie via het verspreiden van traktaten mag in de toekomst alleen plaatshebben in kerkgebouwen of op christelijke scholen.

In een toelichting op de resolutie benadrukt europarlementariër B. Belder dat de godsdienstige situatie in Cambodja zorgen baart. „En dat is opvallend. Want tot op heden onderscheidt het land zich qua vrijheid van godsdienst in positieve zin van de buurlanden Laos en Vietnam. Toch zijn de christelijke kerken ongerust. Conflicten tussen boeddhisten en christenen nemen immers toe. Bovendien dreigen nieuwe richtlijnen van het ministerie van Godsdienstzaken ernstige inbreuk te maken op de vrijheid van christenen om in het openbaar voor hun geloof uit te komen, christelijk onderwijs te geven of nieuwe kerken te bouwen. Terecht vraagt de resolutie aan de Cambodjaanse regering om een intrekken van deze richtlijnen”, aldus Belder.

Tegelijk wordt in de resolutie het misbruik van kinderen aan de kaak gesteld. Belder: „De autoriteiten dienen alle noodzakelijke maatregelen te nemen om het misbruik van kinderen aan banden te leggen. Treurig genoeg is vrouwen- en kinderhandel sowieso een toenemend probleem in Cambodja. Insiders benadrukken dat de nationale overheid hier meer aan kan doen. Die mening delen de VS ook. Hun gezant heeft zeer recent de Cambodjaanse overheid daarom de wacht aangezegd: minder hulp in geval van nalatigheid. Juist in deze tijd van transatlantische verwijdering zou Brussel op dit punt met Washington een gesloten front moeten vormen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer