België gist naar oorzaak vogelpest
De Belgische overheid heeft geen aanwijzingen dat de pluimveehouderij in het Belgische Poppel, waar vogelpest wordt vermoed, contacten had met Nederlandse verdachte of besmette bedrijven. Minister Veerman van Landbouw voelt ondertussen niet voor het ruimen van alle pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei. „Daar zijn we nog lang niet aan toe.”
Het veevoer van het bedrijf in Poppel, vlak over de grens met Noord-Brabant, is wel afkomstig van een Nederlandse handelaar, „maar die gebruikt een vrachtwagen uit België”, aldus directeur Vanthemsche van het Belgische nationale voedselagentschap FAVV. De eendagskuikens op het bedrijf waren afkomstig uit eigen land.
Door het verdachte geval in Poppel zijn ruim negentig omliggende Nederlandse pluimveehouders getroffen door voorzorgsmaatregelen. Deze liggen in de bufferzone van 10 kilometer rond het besmette bedrijf. Het ministerie van Landbouw liet donderdag monsters nemen op ongeveer twintig Brabantse pluimveebedrijven. Donderdag zou ook duidelijk worden of er in de grensstreek Nederlandse bedrijven preventief moeten worden geruimd.
In Nederland zijn er woensdag weer vier bedrijven bij gekomen die verdacht worden. Ze liggen alle in het toezichtsgebied van de Gelderse Vallei. Minister Veerman van Landbouw heeft de Tweede Kamer per brief een overzicht gegeven van de stand van zaken. De minister schrijft dat als uit onderzoek blijkt dat een tweede, minder agressief type van het vogelpestvirus actief is, hij dat op dezelfde manier te lijf zal gaan als de al bekende variant. Dat betekent dat dan ook bedrijven geruimd zullen worden. Veerman schrijft verder dat van een tweede besmettingsgolf, die vaak voorkomt bij virusuitbraken, tot dusver geen sprake lijkt.
In Barneveld zei de minister woensdag dat de „ruimingen inlopen op het virus. Maar bij veel nieuwe uitbraken kan dat zo weer anders liggen.” Er zijn inmiddels 31 bedrijven die besmet zijn met het vogelpestvirus en op 32 bedrijven rust een ernstige verdenking. Verder liggen er nog zo’n tachtig pluimveebedrijven in de ruimingszone van 1 kilometer.
In totaal zijn er nu tachtig bedrijven geruimd. „Het gaat om tweederde van de dieren, in totaal zo’n 1,7 miljoen”, aldus de minister. De ruimingscapaciteit is opgevoerd naar twintig tot dertig bedrijven per 24 uur. Daarbij gaat het tussen de 250.000 en 300.000 dieren.
De minister is tegen het ruimen van alle pluimveebedrijven in de hele Gelderse Vallei, zoals boerenorganisatie ZLTO woensdag voorstelde. Veerman: „Tot nu toe is er geen enkele indicatie dat het virus stelselmatig naar buiten de 1-kilometerzone overspringt. Dat blijkt uit de screeningen die we in de 3-kilometerzone doen.” Volgens Veerman bestaat er onder boeren in de Gelderse „allerminst eenduidigheid” over massale preventieve ruimingen. „Daar zijn we nog lang niet aan toe. In het noordoosten van de Veluwe zijn nog geen uitbraken vastgesteld. De hele Vallei ruimen zou een ongelooflijk ingrijpende maatregel zijn.”
De Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders vraagt de Tweede Kamer om een opkoopregeling voor de 80 miljoen eieren en vele kippen die niet uit de regio Barneveld mogen worden afgevoerd. Het vervoersverbod kan een behoorlijke strop worden voor de ondernemers. Minister Veerman studeert al op een opkoopregeling voor pluimveebedrijven waar zich welzijnsproblemen voordoen. „We spreken op korte termijn over het instellen van een fonds van 10 miljoen euro. Overleg met Brussel hierover vergt nogal wat tijd.”
Het probleem van de groeiende eierberg heeft voor de minister even niet de hoogste prioriteit. „Ze moeten vooralsnog maar gewoon opgeslagen worden, desnoods buiten op het erf”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Veerman is niet van plan „een oogje dicht te knijpen” als het om eiertransporten gaat. „Dat is veel te gevaarlijk.” Ook mest moet op het erf worden opgeslagen. In ieder geval 42 dagen, in afgesloten containers. „Daarna is het virus onschadelijk.”
De kippenslachters maken zich intussen zorgen over hun productie in de maand mei. Dan zijn er minder kippen te slachten, omdat er momenteel geen eieren meer worden uitgebroed. „Dat zal zeker gevolgen hebben voor de prijzen”, aldus voorzitter D. Halbesma van de kippenslachtersorganisatie Nepluvi.
Ook voor de menselijke gezondheid lijkt het virus steeds meer gevolgen te hebben. In het vogelpestgebied in de Gelderse Vallei hebben zich enkele mensen met oogklachten gemeld. Momenteel wordt onderzocht of zij besmet zijn met een menselijk griepvirus of met het vogelpestvirus. Donderdag zouden de onderzoeksresultaten bekend worden.