Aangifte van ontvoering en verkrachting blijkt verzonnen
De aangifte van ontvoering en verkrachting van een 17-jarig meisje uit Veldhoven blijkt verzonnen te zijn. Dat heeft politie-onderzoek uitgewezen.
MeldingHet meisje meldde vrijdag 15 januari dat ze die ochtend op De Run in Veldhoven met haar fiets door twee mannen in een wit busje was getrokken. Na ongeveer 40 minuten was ze met haar fiets in de buurt van het belastingkantoor aan de Karel de Grotelaan weer uit het busje gezet. In de tussentijd zou de verkrachting in het busje hebben plaatsgevonden.
750 uur
Omdat het om ernstige feiten ging, heeft de politie de aangifte van het meisje zeer serieus genomen. Er is een groot onderzoek opgestart waaraan veel politiemensen hebben meegewerkt. De Gezamenlijke Recherche Valkenswaard, de politie-afdeling Veldhoven, technisch rechercheurs van de afdeling FTO en medewerkers van het NFI en het KLPD hebben alles bij elkaar ongeveer 750 uur in het onderzoek gestoken. Deze uren heeft de politie niet in andere onderzoeken en aangiften van burgers kunnen stoppen. Daarnaast zijn er veel kosten gemaakt voor zaken als sporenonderzoek en DNA-onderzoek.
Onterechte onrust
De politie heeft tijdens het onderzoek gemerkt dat er in Veldhoven en omgeving veel onrust is ontstaan door wat er met het meisje gebeurd zou zijn. Dat bleek ook tijdens een passantenonderzoek en buurtonderzoeken in de omgeving van De Run. Er zijn veel reacties binnengekomen van mensen die een wit busje zagen rijden en dachten dat dat het bewuste busje was. Al deze reacties zijn door de politie onderzocht.
Politiemensen uit andere delen van het land namen contact op met het rechercheteam omdat er in hun omgeving soortgelijke zaken gebeurd zouden zijn. Ook het uitzoeken van die mogelijke verbanden heeft veel tijd gekost. Uiteindelijk blijkt alle onrust onterecht geweest te zijn. De politie is erg te spreken over de bereidwillige medewerking die burgers en andere betrokkenen hebben verleend tijdens het onderzoek.
Privacy
Tijdens het onderzoek is veelvuldig met het meisje gesproken. Hoewel er gaandeweg steeds meer vraagtekens ontstonden, bleef ze bij haar verhaal dat er iets was gebeurd. Pas het afgelopen weekeinde kon de politie met zekerheid vaststellen dat haar verhaal verzonnen was. Omwille van de privacy van het meisje en haar familie kan de politie geen mededelingen doen over de achtergronden van de valse aangifte. Voor het meisje wordt een professioneel hulptraject gestart.
Civiele partijstelling
De politie legt de bevindingen van het onderzoek vast in een dossier. Dat wordt naar het Openbaar Ministerie gestuurd. Het OM kan dan de beslissing nemen of het meisje vervolgd gaat worden voor het doen van valse aangifte. De politie gaat zich ook beraden op een civiele partijstelling. Omdat dat erg gevoelig ligt, is daarover op dit moment nog geen beslissing genomen. De politie laat zich daar ook over adviseren.
Andere zedenzaak
Woensdagavond 20 januari, enkele dagen na de melding van het meisje, vond er op de grens van Veldhoven en Waalre een verkrachting plaats. De politie wil hierbij benadrukken dat er geen enkele twijfel bestaat dat dit misdrijf is gebeurd en dat ze die zaak nog volop in onderzoek heeft.