Binnenland

Tunnel onder Westerschelde toch morgen geopend

De Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt het toch verantwoord dat de Westerscheldetunnel vrijdag wordt geopend. Tijdens spoedoverleg woensdagavond tussen de inspectie en de rampenbestrijding in Zeeland zijn nieuwe afspraken gemaakt over hulpverlening in de tunnel.

ANP
13 March 2003 08:51Gewijzigd op 14 November 2020 00:11

Dat maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg woensdag bekend. Maandag had de inspectie nog met klem geadviseerd de opening van de Westerscheldetunnel uit te stellen, omdat de veiligheidsplannen in de tunnel op zeven punten gebreken vertoonden.

De KPN heeft inmiddels gegarandeerd dat er morgen een directe telefoonverbinding is tussen de tunneloperator en de ambulancepost, dat de drie noodzakelijke communicatielijnen werken en dat er ook een bruikbaar ambulancebijstandsplan ligt. Ten slotte is afgesproken dat Belgische ambulancediensten de helpende hand toe zullen steken in het geval van calamiteiten aan de zuidkant van de tunnel. Op al deze punten bleven de veiligheidsplannen voor de Westerscheldetunnel volgens de inspectie in gebreke.

Burgemeester Barbé van Terneuzen zei in een eerdere reactie dat in een brief aan de inspectie oplossingen zijn aangedragen „die de kou uit de lucht halen.” Overigens bestreed hij dat de inspecteur de opening met klem zou hebben afgeraden. „Hij zei meer zoiets als: Dat zou ik niet doen”, aldus Barbé.

De inspectie kan in dit soort gevallen slechts adviseren en wijzen op tekortkomingen. Zij heeft bijvoorbeeld geen bevoegdheid om tot sluiting van de tunnel over te gaan. Het is uiteindelijk aan degenen die verantwoordelijk zijn voor de tunnel om voor de veiligheid van de weggebruiker te zorgen.

De veiligheid in de tunnel is al langer een heet hangijzer. Burgemeester Barbé en zijn collega Gelok van de gemeente Borsele zeiden in 2002 zelfs dat zij de tunnel, direct na de opening door koningin Beatrix, zouden sluiten als de financiering van een beroepsbrandweer dan niet rond zou zijn. Deze kost de beide gemeenten 1,6 miljoen euro per jaar en dat kunnen zij niet opbrengen. Het Rijk vindt de brandweerzorg echter een taak van de gemeenten en komt niet met geld over de brug.

Later aanvaardden beide burgemeesters het tekort aan beroepskrachten. Hoewel er twee jaar lang niet optimaal opgetreden kan worden bij calamiteiten, vinden zij de te leveren brandweerzorg door vrijwilligers aanvaardbaar en verantwoord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer