„Registreer studieschuld bij BKR”
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vindt het een goed idee als studenten met een forse studieschuld zich aanmelden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).
Het Nibud geeft dit advies om de studenten tegen zichzelf te beschermen. Zodat ze uiteindelijke niet tegen nog hogere schulden en maandlasten oplopen, zei een woordvoerster vrijdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.Zij benadrukt dat het puur om een registratie gaat. „Laat weten dat je een studieschuld hebt”, is het devies van het Nibud. „Het is belangrijk dat het inzichtelijk wordt, zodat andere kredietverstrekkers weten waar ze aan toe zijn. Schuld belemmert je bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek.” Het is wel belangrijk dat duidelijk is dat het om een studieschuld gaat, en niet om een andere schuld.
De registratie maakt het voor de student ook duidelijk. „Je ziet om welk bedrag het gaat.” Het instituut hoopt dat de studenten daardoor niet meer gaan lenen dan ze aankunnen.
Een week geleden liet het Nibud weten dat studenten steeds meer en steeds vaker geld lenen. De studieschuld die zij aan het einde van hun studie hebben opgebouwd, loopt dan ook op. Bijna de helft van de studenten leent. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 400 euro per maand.
Van de eerstejaarsstudenten heeft een kwart al een rentedragende lening aangevraagd. Een eerstejaars leent gemiddeld 320 euro per maand en heeft na vier jaar een schuld van minimaal 15.360 euro. Daar komt de rente dan nog bij.
De gemiddelde schuld van studenten die in 2008 hun studie beëindigden, bedroeg volgens opgaven van de IB-Groep in januari 2009 ruim 12.500 euro, inclusief rente.
De studielening is de belangrijkste lening die studenten hebben. Daarnaast leent 16 procent nog ergens anders.
Bijna een op de vijf (19 procent) studenten staat regelmatig of altijd rood, tot een gemiddeld bedrag van 625 euro. Van de studenten heeft 17 procent een creditcard.