Binnenland

CDA: drinkwater niet verplicht privatiseren

Landen moeten zelf kunnen bepalen of de drinkwatervoorziening in overheidshanden blijft. Verplichte liberalisering in Derdewereldlanden, zoals de Europese Unie volgens uitgelekte stukken wil, is daarom geen goede zaak. Dat stelt CDA-Kamerlid Van Lith in aanloop naar het Derde Wereld Water Forum dat zondag in Japan begint.

ANP
12 March 2003 15:47Gewijzigd op 14 November 2020 00:11

„Het bedrijfsleven kan een goede bijdrage leveren aan het opzetten van goede voorzieningen voor drinkwater in Derdewereldlanden”, erkent Van Lith. „Maar de overheid moet hier wel goede voorwaarden aan stellen en afspraken maken voor een publiek-private samenwerking.”

De CDA’er vindt ook dat EU-lidstaten zelf hun drinkwatermarkt moeten kunnen blijven afschermen tegen bedrijven uit het buitenland. „Water is een primaire levensbehoefte en moet in publieke handen blijven.”

Privatisering van het waterbeheer is één van de belangrijkste discussiepunten bij het Wereld Water Forum. Voorstanders denken dat dit de enige mogelijkheid is om drinkwatervoorzieningen van de grond te krijgen en te financieren in de Derde Wereld. Tegenstanders, vooral ontwikkelings- en milieorganisaties, vertrouwen het bedrijfsleven niet, omdat dit alleen zou willen investeren als er geld aan te verdienen is.

Jaarlijks sterven 2,2 miljoen mensen aan de gevolgen van een ziekte die te wijten is aan besmet drinkwater. In de landen waar dit gebeurt, ontbreekt vaak een leidingwatersysteem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer