Zorgen bij Kamer over JSF nemen toe
De zorgen bij de Kamer over het JSF-project zijn snel toegenomen na alarmerende berichten uit de VS en een kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer.
De Rekenkamer stelde donderdag dat Nederland nog steeds tal van risico’s loopt met de aankoop van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF). Bovendien ontbreekt veel cruciale informatie nog.De kritische geluiden van de Rekenkamer volgen op berichten uit de VS over kostenstijgingen en vertragingen in het JSF-testprogramma, die de Amerikaanse regering deden besluiten JSF-bouwer Lockheed een strafkorting op te leggen en de verantwoordelijke generaal, D. Heinz, te ontslaan.
De Tweede Kamer is geschrokken van de berichten uit binnen- en buitenland. Volgende maand zou er een besluit moeten worden genomen over de definitieve aanschaf van twee JSF-testtoestellen, maar die beslissing is nu verschoven naar eind mei.
Met de aankoop van twee testtoestellen is 270 miljoen euro gemoeid. De geplande aanschaf van ongeveer 85 JSF’s kost meer dan 6 miljard euro. Die zogeheten verwervingskosten bedragen vijftien jaar lang bijna een kwart (22,5 procent) van het totale investeringsbudget van het ministerie van Defensie.
Ondanks de negatieve berichten vinden CDA en VVD dat Nederland moet doorgaan met het helpen ontwikkelen en testen van de JSF. CU-Kamerlid Voordewind is minder stellig. „Mijn zorgen nemen toe. Het wachten is nu op het rapport van de Amerikaanse Rekenkamer. Pas eind 2010 hebben we waarschijnlijk een echt goed beeld van de kosten.” Ook bij coalitiepartij PvdA groeien de zorgen snel. De tegenstanders van deelname aan het JSF-project, SP en PVV, grijpen het rapport van de Rekenkamer en het nieuws uit de VS aan om opnieuw ervoor te pleiten uit het project te stappen.
De Rekenkamer prees donderdag het besluit van de Kamer om pas in 2012 een definitief besluit te nemen over de aanschaf van de JSF. Dan zijn ook de zogeheten Verkenningen afgerond die moeten uitwijzen welk type krijgsmacht Nederland wenst en welk materieel daarbij hoort.
De Algemene Rekenkamer zegde de Tweede Kamer donderdag toe alle informatie die het ministerie van Defensie over de JSF aan de Kamer heeft verstrekt, te bestuderen. SP-Kamerlid Van Velzen had om een dergelijk onafhankelijk onderzoek gevraagd. Zij wil weten welke gegevens kloppen en welke niet.