Buitenland

Radicale prediker had contact met Nigeriaan

De radicale Amerikaanse moslimgeestelijke Anwar al–Awlaki heeft erkend dat hij contact onderhield met de Nigeriaan die op eerste kerstdag een aanslag wilde plegen op een vlucht van Amsterdam naar Detroit. „Ja, broeder Umar Farouk Abdulmutallab is een van mijn studenten en er was communicatie tussen ons", stelde de prediker, die in Jemen woont.

ANP/EFE
4 February 2010 19:11Gewijzigd op 14 November 2020 09:47
SANAA – De radicale Amerikaanse moslimgeestelijke Anwar al–Awlaki heeft erkend dat hij contact onderhield met de Nigeriaan die op eerste kerstdag een aanslag wilde plegen op een vlucht van Amsterdam naar Detroit. Foto EPA
SANAA – De radicale Amerikaanse moslimgeestelijke Anwar al–Awlaki heeft erkend dat hij contact onderhield met de Nigeriaan die op eerste kerstdag een aanslag wilde plegen op een vlucht van Amsterdam naar Detroit. Foto EPA

„Maar ik heb hem niet gezegd dat hij deze operatie moest uitvoeren", verwees de geestelijke naar de poging tot een aanslag. Hij ondersteunde de actie van de 23–jarige echter wel, ook al had hij liever gezien dat het een aanslag was geweest op een militair vliegtuig.Awlaki gaf een interview aan de Arabische tv–zender Al–Jazeera, waarvan de opnamedatum onbekend is. Bronnen binnen Amerikaanse inlichtingendiensten stellen dat Abdulmutallab contact had met Awlaki via e–mail. Abdulmutallab leerde Arabisch in Jemen en bestudeerde de islam.

Awlaki heeft eveneens contact gehad met Nidal Malik Hasan, een Amerikaanse legerpsychiater die in het najaar een bloedbad aanrichtte op een militaire basis in de VS. Awlaki predikte in de Amerikaanse staat Virginia in een moskee die Hasan bezocht. Awlaki zou in 2001 van de VS naar Jemen zijn vertrokken.

De prediker werd daar in 2004 opgepakt en in de cel gezet voor betrokkenheid bij aanslagen en voor banden met terreurnetwerk al–Qaeda. Eind 2007 kwam hij vrij omdat hij spijt had betuigd. Later werd hij opnieuw gezocht voor vergelijkbare zaken, maar dook hij onder. Volgens sommige berichten is de geestelijke omgekomen door een luchtaanval op al–Qaeda eind december. Volgens anderen zit hij nog ondergedoken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer