Cultuur & boeken

Euthanasie in Nederland

Titel:

Tineke Goudriaan
12 March 2003 14:09Gewijzigd op 14 November 2020 00:11

”Een weloverwogen dood. Euthanasie in Nederland”
Auteur: James Kennedy
Uitgeverij: Bert Bakker, Amsterdam, 2002
ISBN 90 3512 295 X
Pagina’s: 247
Prijs: € 20,42. Nederland is een apart land. In geen andere natie kun je zo openlijk over zelfdoding spreken. Over het Nederlandse euthanasiebeleid en de achtergronden ervan verscheen ruim een jaar geleden een boek van dr. James Kennedy. Kennedy doceert inmiddels in Amsterdam, maar is van oorsprong een Amerikaan, en dat brengt een prettige afstand met zich mee.

Dankzij zijn Nederlandse moeder is James Kennedy een Amerikaanse historicus met oog voor Nederlandse geschiedenis. Hij schreef een proefschrift (1995) over de maatschappelijke veranderingen in de jaren zestig in ons land. Zijn analyse van de euthanasiekwestie volgde daarop in 2001.

De keus voor dit onderwerp staat niet los van het vrijwilligerswerk dat Kennedy tijdens zijn promotieonderzoek in het Amsterdamse hospice Kuria deed. Hij zag daar hoe de familie en vrienden van stervenden hun aanraadden het hospice te verlaten en ergens euthanasie te plegen. Bovendien diende het tweede paarse kabinet in de zomer van 1998 het wetsvoorstel in waarin justitie op zo’n grote afstand van het levensbeëindigend handelen van artsen werd geplaatst, dat euthanasie daarmee in feite uit het wetboek van strafrecht verdween, mits artsen aan een aantal allesbehalve eenduidige zorgvuldigheidseisen hadden voldaan.

In ”Een weloverwogen dood” legt Kennedy uit waarom het in Nederland is gelukt de wetgeving rond euthanasie te versoepelen, terwijl daar in Engeland en Amerika geen sprake van was. Kennedy schetst de „onttaboeïsering” en de strijd voor en tegen in Nederland. En passant geeft hij inzicht in de maatschappelijke veranderingen in ons land sinds de jaren zeventig.

De auteur heeft zijn boek geschreven als onthecht historicus, vanaf een afstandje kijkend en zich verwonderend. Morele oordelen velt hij niet. „Dit boek is vooral geschreven om de mensen die aan de behoedzame kant van het pro-euthanasiekamp zitten te doordringen van de problematische gevolgen van een positieve houding tegenover euthanasie”, zegt hij in een interview met het Reformatorisch Dagblad. Daarin laat hij ook weten dat de hele discussie die in Nederland de afgelopen decennia is gevoerd vooral iets over onze ”naïviteit” onthult. „Alsof de dood iets is dat je kunt regelen.”

Kennedy denkt dat dit klimaat een voedingsbodem kan worden van vijandschap tegen mensen die lijden en die dat lijden aanvaarden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer