Anonieme getuige Q5 toegelaten tot liquidatieproces
Q5, de anonieme getuige van het openbaar ministerie in het liquidatieproces–Passage, heeft formeel de status van anonieme, bedreigde getuige toegekend gekregen. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft de bezwaren tegen toelating van de getuige van enkele advocaten in het proces afgewezen. Dat heeft een woordvoerder van het OM bekendgemaakt.
Het OM onthulde het bestaan van de getuige in november. Onder de codenaam Q5 kan de getuige volgens het OM verklaren over de liquidaties van kroegbaas Thomas van der Bijl en drugs– en vastgoedhandelaar Kees Houtman. Ook zou hij of zij iets kunnen zeggen over de criminele organisatie die een aantal van de verdachten zouden hebben gevormd. Doel van deze organisatie was het (laten) plegen van huurmoorden.De raadslieden van drie verdachten tegen wie Q5 in stelling wordt gebracht, kwamen jongstleden maandag zelf met twee en mogelijks zelfs drie getuigen, die zij een zelfde status als Q5 willen laten toekennen. Anonieme, bedreigde getuigen dus, die zouden kunnen verklaren dat de kroongetuige in het proces, Peter la S., hun heeft verteld dat hij in 2001 of 2002 een moord heeft gepleegd. Ook zou hij hebben gezegd dat hij eens een ring is verloren bij het wegmaken van een lijk. Tot slot zouden de getuigen kunnen verklaren dat de kroongetuige tijdens het proces heeft gelogen.
De advocaten hebben de eerste twee getuigen, F1 en F3, reeds aangemeld bij de onderzoeksrechter in Amsterdam. Deze moet hun de verlangde status verlenen. Tegen die beslissing kan bezwaar worden aangetekend, zoals de advocaten dat in het geval van Q5 hebben gedaan. De raadkamer van de rechtbank heeft dan het laatste woord.
Kroongetuige La S. is met justitie overeengekomen dat hij in ruil voor zijn verklaringen een gehalveerde strafeis krijgt. Hij heeft bekend dat hij rechtstreeks betrokken is geweest bij de liquidatie van Kees Houtman, op 2 november 2005.
De rechtbank bespreekt de perikelen rond de diverse anonieme getuigen op 15 maart op de openbare zitting in de gerechtsbunker in Amsterdam–Osdorp.