Peperduur strooizout vliegt er doorheen
RIJSWIJK (ANP) - Nederland is door het aanhoudende winterweer nu echt aan het laatste restje strooizout bezig.
Volgens Rijkswaterstaat wordt in een normale winter gemiddeld 70.000 ton strooizout over de wegen verspreid, maar dit seizoen is al 152.000 ton opgebruikt. De prijs voor het zout schiet ook omhoog, zegt zouthandelaar Bob Kuijpers uit het Noord-Hollandse Stompetoren. Gewoonlijk kost een ton zout tussen 70 en 90 euro. Nu moeten afnemers tussen 120 en 150 euro voor een ton betalen. De Tweede Kamer houdt woensdagavond een spoeddebat over het tekort aan strooizout.De meeste provincies verwachten donderdag, vrijdag of zaterdag het allerlaatste restje zout op te maken. In bijna alle provincies en gemeenten worden al dagenlang alleen nog economisch belangrijke wegen en toevoerwegen naar onder meer ziekenhuizen gestrooid. De provincies konden tot voor kort nog inkopen bij de zoutloketten van Rijkswaterstaat, maar die dienst bewaart het zout dat er nog is nu om snelwegen berijdbaar te houden. Lagere overheden moeten maar zout met zand of pekel mengen. Dat is voor de snelwegen niet geschikt, aldus de dienst.
In Gelderland is de zoutvoorraad al niet meer toereikend om alle wegen te strooien. Op veel plekken zet de provincie sneeuwschuivers in. Ook Noord-Brabant is nagenoeg door de voorraad heen. De provincie gaat zuinig met de voorraad om. Zout wordt gemengd met zand. Vanuit West-Brabant, waar het beter weer was, worden hoeveelheden zout naar Noordoost-Brabant getransporteerd, waar veel meer sneeuw viel en het tekort nijpender is, legt een woordvoerster van de provincie uit.
Drenthe meent dat mengen geen alternatief is, omdat de wegen daardoor dichtslibben, zegt een woordvoerder. De provincie heeft wel de strooimachines voor de helft zuiniger afgesteld en hoopt vrijdag nog wat nieuw zout te krijgen. Limburg rekent erop dat dat lukt: „We hebben duizend ton besteld, die hoeveelheid is ook toegezegd en komt na het weekeinde”. Bij de huidige weersverwachting houdt Limburg het nog tot in het weekeinde vol. Elke nacht om vier uur stuurt de provincie medewerkers op weg om te kijken waar het strooizout het dringendst nodig is. Ook Overijssel verwacht nieuw zout te krijgen. Donderdag is de voorraad op. De provincie heeft naar schatting al 15.000 ton meer zout verbruikt dan in andere winters.
Noord-Holland hoopt de vrijdagavondspits nog te halen met het beschikbare zout. In elk geval kunnen de belangrijkste wegen, de vrije busbanen en calamiteitenroutes nog een beurt krijgen. Datzelfde geldt voor Utrecht.
Zuid-Holland, Flevoland en Friesland vormen een uitzondering: deze provincies verwachten geen problemen met het strooien. Zuid-Holland heeft nog een voorraad voor weken. „Sommige gemeenten hebben wel tekorten. Die hebben gewoon te weinig ingekocht”, aldus de provincie. Friesland heeft een contract met het ’eigen’ Frisia Zout en krijgt een nieuwe voorraad en Flevoland heeft rechtstreeks contact met zoutleverancier Akzo.
Veel provincies hebben ondertussen op de eigen internetpagina informatie geplaatst over gladheidsbestrijding. Sommige, zoals Gelderland, hebben een kaartje toegevoegd, waarop precies is te zien welke wegen zijn gestrooid. Woensdagmorgen reden de bussen op de Veluwe bijvoorbeeld niet wegens de gladheid en gebrek aan strooizout. Ook waren spitsstroken in het oosten van het land afgesloten.
Het KNMI waarschuwt dat het in de vroege donderdagochtend kan gaan ijzelen en dan vooral boven de grote rivieren. De meeste provincies, het KNMI en de ANWB raden weggebruikers aan zich steeds goed te informeren alvorens de weg op te gaan.