Erdogan mag kabinet vormen
De leider van de Turkse regeringspartij AKP, Recep Tayyip Erdogan, heeft van president Ahmet Necdet Sezer de opdracht gekregen een nieuwe regering te vormen.
Dat betekent dat hem het premierschap nauwelijks meer kan ontgaan. Sezer vroeg Erdogan nadat premier Abdullah Gül de weg had vrijgemaakt door Sezer het ontslag van zijn regering aan te bieden.
Erdogan zei dat hij de president zo snel mogelijk een lijst met namen van ministers zal aanbieden. Hij voorziet enige wijzigingen in de regering. Of Gül terugkeert in de regering is niet bekend.
Gül heeft de regering geleid sinds de AKP bij de verkiezingen in november vorig jaar een reusachtige overwinning behaalde. Erdogan kon toen geen premier worden omdat hij in 1998 was veroordeeld wegens het aanzetten tot religieuze haat en islamitische agitatie. Als gevolg van die veroordeling mocht hij geen politieke functies uitoefenen. Het nieuwe parlement -waarin de AKP een meerderheid heeft- voerde een wetswijziging door waardoor Erdogan bij een volgende verkiezing wel kon meedoen.
Hij behaalde zondag bij een tussentijdse verkiezing in het district Siirt de overwinning, waardoor de weg naar het premierschap openlag.
De nieuwe regering zal een antwoord moeten vinden op het verzoek van de Verenigde Staten om Turkse bases open te stellen voor Amerikaanse militairen in de aanloop naar een mogelijke oorlog tegen Irak.
Sommige waarnemers voorspellen dat Erdogan ministers die tegen de komst van de Amerikanen zijn niet zal laten terugkeren, maar Erdogan zelf zei gisteren dat hij in het kabinet alleen „een klein aantal aanpassingen” wil aanbrengen.
Voordat Erdogan de komst van de Amerikanen opnieuw aan het parlement kan voorleggen moet hij eerst een regering vormen, die vervolgens het vertrouwen van het parlement moet krijgen. Dat duurt zeker vier dagen, waardoor een tweede stemming over de troepenstationering op zijn vroegst volgende week te verwachten is.
De Turkse bevolking is fel tegen een oorlog in Irak. Volgens sommige peilingen is maar liefst 94 procent tegen. Ook in het parlement lopen de emoties hoog op.