Buitenland

Mousavi: Iraans bewind net zo erg als sjah

De Iraanse oppositieleider Mir Hossein Mousavi heeft gezegd dat het regime in zijn land na 31 jaar revolutie nog steeds is gestoeld op dictatuur. Hij zal zijn strijd tegen het in een ernstige crisis verkerende bewind daarom voortzetten.

ANP
2 February 2010 19:11Gewijzigd op 14 November 2020 09:46
TEHERAN – De Iraanse oppositieleider Mir Hossein Mousavi heeft gezegd dat het regime in zijn land na 31 jaar revolutie nog steeds is gestoeld op dictatuur. Hij zal zijn strijd tegen het in een ernstige crisis verkerende bewind daarom voortzetten. Foto EPA
TEHERAN – De Iraanse oppositieleider Mir Hossein Mousavi heeft gezegd dat het regime in zijn land na 31 jaar revolutie nog steeds is gestoeld op dictatuur. Hij zal zijn strijd tegen het in een ernstige crisis verkerende bewind daarom voortzetten. Foto EPA

„De Islamitische Revolutie van 1979 heeft gefaald, want de wortels van tirannie en dictatuur, die het tijdperk van de sjah kenmerkten, bestaan nog steeds", betoogde Mousavi dinsdag op zijn website Kaleme.org. Zo worden volgens hem de media het zwijgen opgelegd, de gevangenissen gevuld met dissidenten, en worden mensen bruut om het leven gebracht die vreedzaam voor hun rechten betogen. „De dictatuur in naam van een godsdienst is de ergste die er is", fulmineerde Mousavi.De meest in het oog springende uiting van de tirannieke instelling is het misbruik van de volksvertegenwoordiging en de rechterlijke macht. „We hebben alle vertrouwen in de rechterlijke macht verloren", aldus Mousavi.

Een topfunctionaris bij justitie in Iran suggereerde dinsdag dat negen mensen die zijn opgepakt tijdens betogingen en ter dood veroordeeld wegens een poging de regering omver te werpen, „spoedig worden geëxecuteerd". Vorige week werden twee anderen in deze zaak opgehangen.

Het waren de eerste executies in verband met protesten tegen het regime van president Mahmoud Ahmadinejad en Opperste Leider Ali Khamenei, die afgelopen zomer begonnen na de omstreden presidentsverkiezingen. In juni werd de ultraconservatieve president Mahmoud Ahmadinejad uitgeroepen tot winnaar, met een overweldigende meerderheid. Mousavi kwam als tweede uit de bus.

De oppositie beschuldigde het bewind van fraude om Ahmadinejad in het zadel te houden. Massale straatprotesten die vaak ontaardden in geweld waren het gevolg. De omstreden verkiezingen hebben ook de geestelijkheid, die regering en rechterlijke macht domineert, diep verdeeld.

De felste aanval van Mousavi op het regime sinds de verkiezingen komt kort voor de nationale feestdag, 11 februari. Dat is de dag waarop in 1979 de ayatollah Ruhollah Mousavi Khomeini (1902–1989) uit ballingschap terugkeerde en zo na bijna vier decennia een einde maakte aan het bewind van de sjah, Mohammad Reza Shah Pahlavi (1919–1980).

Mousavi dringt aan op wijziging van de grondwet om de rechten van het volk te waarborgen. Tot die rechten behoort volgens Mousavi vreedzaam demonstreren. „De Groene Beweging zal zijn vreedzame strijd niet opgegeven", aldus de oppositieleider. De oppositie heeft de kleur groen, ook de kleur van de Islam, als protestkleur aangenomen.

De komende week staat nog in het teken van de terugkeer van Khomeini. Donderdag 11 februari, de dag dat het regime van de sjah viel, wordt het hoogtepunt. Dan vindt een door de staat georganiseerde massabijeenkomst plaats. Naar die dag wordt met spanning uitgekeken. De oppositie heeft al oproepen gedaan om te betogen en Iraanse veiligheidsdiensten hebben ook al aangekondigd hard op te treden bij ongeregeldheden. Van vrijwel alle kanten wordt rekening gehouden met confrontaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer