Binnenland

Advies: laat loting geneeskunde los

De loting die geldt voor de studie geneeskunde moet worden afgeschaft. Dat zegt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) vrijdag in een advies aan de ministers van Onderwijs en Volksgezondheid.

ANP
29 January 2010 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 09:44

Universiteiten moeten wel selecteren aan de poort, vindt de raad. Aan de hand van welke criteria ze dat doen, moeten ze zelf bepalen.Het afschaffen van de zogenoemde numerus fixus kan helpen het tekort aan bepaalde medisch specialisten weg te werken. Er is een tekort aan artsen in de ouderen-, jeugd- en gehandicaptenzorg. Dat zijn volgens de raad impopulaire specialismen.

Er zijn bovendien steeds meer medici nodig omdat de vraag naar zorg toeneemt. Dat ligt voor een groot deel aan de vergrijzing. „In de toekomst zullen de tekorten alleen maar groter worden”, aldus de RVZ.

De raad stelt daarom voor het systeem van loten binnen vijf jaar af te schaffen. In die periode kunnen de universiteiten zich meer profileren en onderling concurreren.

Het is goed als er komend studiejaar al meer studenten instromen, zo schrijft de raad in het advies. Nu worden er jaarlijks maximaal 2850 aankomende artsen toegelaten. Dat aantal moet, als een eerste stap, naar 3100.

De Tweede Kamer is voorstander van verhoging van het aantal studenten geneeskunde. De Kamer pleit zelfs voor afschaffen van een maximum aan studenten.

Ook vroeg de Kamer het adviesorgaan uit te zoeken of de salarissen van medisch specialisten omlaaggaan als de loting wordt losgelaten. Een tekort aan bepaalde medici zou de salarissen namelijk kunnen opdrijven. De raad: „Op die vraag kunnen we kort zijn. Het antwoord is: nee, niet rechtstreeks.” Daar zijn andere maatregelen voor nodig.

Minister Klink (Volksgezondheid), die het rapport vrijdag samen met minister Plasterk (Onderwijs) in ontvangst zou nemen, wilde donderdagavond niet reageren, liet hij via zijn woordvoerder weten.

Klink liet eerder al weten te betwijfelen of het loslaten van de numerus fixus voor geneeskunde een dempend effect heeft op de kosten van de gezondheidszorg. Meer medici kunnen ook leiden tot meer onnodige verrichtingen, aldus de bewindsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer