Binnenland

Studieschulden lopen op

Studenten lenen steeds meer en steeds vaker. De studieschuld die zij aan het einde van hun studie hebben opgebouwd, loopt dan ook op. Dit blijkt uit onderzoek naar het leengedrag van studenten van het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud).

ANP
29 January 2010 07:17Gewijzigd op 14 November 2020 09:44
Een leningoverzicht. Foto ANP
Een leningoverzicht. Foto ANP

Bijna de helft van de studenten leent en gemiddeld 400 euro per maand, blijkt uit het onderzoek. Van de eerstejaarsstudenten heeft een kwart al een rentedragende lening aangevraagd en maakt een op de drie gebruik van het krediet voor collegegeld. Een eerstejaars leent gemiddeld 320 euro per maand en heeft na vier jaar een schuld van minimaal 15.360 euro. Daar komt de rente dan nog bij. De gemiddelde schuld van studenten die in 2008 hun studie beëindigden bedroeg volgens opgave van de IB-Groep in januari 2009 ruim 12.500 euro, inclusief rente.De studielening is de belangrijkste lening die studenten hebben. Daarnaast leent 16 procent nog ergens anders. Bijna een op de vijf (19 procent) van de studenten staat regelmatig of altijd rood tot een gemiddeld bedrag van 625 euro. Van de studenten heeft 17 procent een creditcard.

Veel studenten zijn niet goed op de hoogte van de voorwaarden waaronder geld geleend kan worden van de IB-Groep. Slechts 45 procent weet dat zij ook tijdens hun studie al rente betalen. Een kwart heeft helemaal geen idee hoeveel rente zij moeten betalen en 7 procent denkt dat geen rente is verschuldigd.

Studenten lenen geld omdat hun ouders hen financieel niet of te weinig ondersteunen, maar ook omdat zij „gewoon" geld tekort komen. Een kwart geeft aan dat zij geld lenen om hun studietijd „relaxed" door te komen. Studenten die niet lenen zijn vooral bang om grote schulden te maken die zij niet kunnen terugbetalen. Uit het onderzoek blijkt dat de mening van ouders hierbij een belangrijke rol speelt.

Nibud maakt zich zorgen over het oplopen van studieschulden en wil studenten ertoe aanzetten bewuster te lenen. Het instituut komt daarom met de Studieleenwijzer. Die helpt uitrekenen hoeveel zij per maand moeten gaan aflossen…

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer