Karzai wil ’vredesjirga’ met Taliban
De Afghaanse president Hamid Karzai zet alles op alles om gematigde Talibanleiders dit jaar te betrekken bij een zogeheten ’vredesjirga’. Dat zei hij donderdag tijdens een internationale conferentie over Afghanistan in Londen.
Karzai hoopt dat Saoedi–Arabië op kan treden als bemiddelaar tijdens de voorbereiding van een bijeenkomst van stamoudsten in Afghanistan, waarbij ook de Taliban vertegenwoordigd zou moeten zijn. „We hopen dat Zijne Majesteit koning Abdullah bin Abdul–Aziz een belangrijke rol kan spelen bij het begeleiden en helpen van het vredesproces", aldus Karzai.Saoedi–Arabië liet in een reactie weten dat het alleen een leidende rol wil vervullen als de Talibanbeweging alle contacten met netwerken van extremisten verbreekt. Ook moet de belangrijkste verzetsorganisatie stoppen met het beschermen van al–Qaedaleider Osama bin Laden.
Het koninkrijk trad in het verleden al vaker op als gastheer van gesprekken tussen vertegenwoordigers van de Afghaanse overheid en de Taliban. De radicaalislamitische beweging, machthebber in Afghanistan tussen 1996 en eind 2001, reageerde tot dusverre steevast uiterst negatief op toenaderingspogingen vanuit het kamp van Karzai.
Tijdens de top in Londen deden de zeventig deelnemende landen een aantal toezeggingen aan Karzai. Als hij erin slaagt om de corruptie in zijn land te bestrijden en noodzakelijke beleidshervormingen door te voeren, dan krijgt zijn regering een grotere rol bij de verdeling van internationale hulp. Onafhankelijke internationale waarnemers moeten toezien op de voortgang van de corruptiebestrijding.
De deelnemers aan de top stellen 100 miljoen euro beschikbaar voor een plan van de Afghaanse regering om militanten met geldelijke beloningen te verleiden over te stappen naar de zijde van de overheid. Waarnemers hebben grote vraagtekens geplaatst bij dit idee, aangezien geld van de internationale gemeenschap terecht kan komen bij de Taliban, als de strijders er een dubbele agenda op nahouden.
De Taliban zetten de conferentie in een reactie weg als een propagandavehikel, dat zeker geen resultaat zal opleveren. Iran, een belangrijk buurland van Afghanistan, zag evenmin heil in de bijeenkomst en er kwam geen delegatie opdagen in Londen.
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Verhagen was wel positief over de top. Hij zei na afloop dat de afspraken over een geleidelijke overdracht van verantwoordelijkheden aan de Afghanen een belangrijke stap voorwaarts betekenen. „De Afghanen moeten het uiteindelijk zelf doen. De internationale troepen blijven niet eeuwig", aldus Verhagen.