Politiek

Kabinet wil anonieme aangifte stimuleren

DEN HAAG (ANP) – Politie en justitie kunnen er nog meer aan doen om ambulancebroeders, brandweerlieden en buschauffeurs die aangifte doen van geweld anoniem te laten blijven. Minister Hirsch Ballin (Justitie) gaat de mogelijkheden nog eens op een rijtje zetten, kondigde hij donderdag aan in de Tweede Kamer.

28 January 2010 19:12Gewijzigd op 14 November 2020 09:44

Vaak durven slachtoffers van geweld geen aangifte te doen omdat ze bang zijn dat hun naam bekend wordt bij vervolging van de daders. Hirsch Ballin en zijn collega Ter Horst (Binnenlandse Zaken) benadrukten donderdag tijdens overleg met de Tweede Kamer dat er al veel mogelijkheden zijn om anoniem aangifte te doen. Maar zowel de slachtoffers als politie en justitie kunnen daar nog meer gebruik van gaan maken.Zo kan een werkgever aangifte doen en zijn personeelslid dat slachtoffer is geworden alleen met een personeelsnummer aanduiden. Ook het adres van het slachtoffer hoeft in de processtukken niet bekend te worden. Uiteindelijk zal zelfs een slachtoffer die in de rechtbank moet getuigen, daar anoniem kunnen blijven. Dat kan echter slechts in uitzonderlijke gevallen, namelijk als het leven van de getuige op het spel staat.

De politie ontving deze week een aangifte van bedreiging van twee medewerkers van het Nijmeegse Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC). Uit angst voor represailles maakte het ziekenhuis niet bekend wie de aangifte precies had gedaan. De Tweede Kamer maakte zich donderdag ook druk om aangiften waar uit angst voor vergelding vanaf zou worden gezien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer